fbpx

Har du strækmærker et sted på kroppen, og er det noget, du er ked af? Strækmærker kan ofte være noget, mange er flove over, og som andre ikke skal se. 

Strækmærker er desværre en uundgåelig del af livet for de fleste, da de kan dukke op i puberteten, under graviditeten, hvis du tager på i vægt eller bruger masser af tid i fitnesscenteret og hurtigt opbygger store muskler.

Spørgsmålet er så, hvad du kan gøre for at undgå strækmærker eller for at gøre dem mindre synlige, hvis du har fået dem. Først er det vigtigt at forstå, hvad strækmærker er og hvorfor de forekommer.

Hvad er strækmærker?

Strækmærker er små skader i hudens underhud, der kommer til syne som striber eller bånd. De kan være små og tynde eller store og tydelige. Det er en form for læsioner eller ardannelse, der ikke er farlige. Størrelsen og udseendet af dem er forskellig fra person til person. Det samme er placeringen af dem.  

Du har typisk ikke nogen gener af strækmærker. Lige når du får dem, kan de være lidt irriteret og klø lidt, men det aftager med tiden. Hvis du plejer huden i området med creme eller olie, kan du formindske hudirritationen og så vil du formentlig slet ikke lægge mærke til dem bortset fra udseendet. 

Alt efter hvor på kroppen, strækmærkerne opstår, kan de se forskellige ud. Lige når strækmærkerne kommer til syne, er de typisk rosa eller blåviolette, men med tiden falmer farven, så de får samme farve som din hud eller bliver hvidlige. 

Du kan få strækmærker alle steder på kroppen, men du vil typisk få strækmærker på maven, ballerne, brysterne, lårene eller armene. Det er disse områder på kroppen, der bliver påvirket mest af vægtændringer på grund af overvægt, graviditet eller hormonelle ændringer. Derfor er det også her, hudens elasticitet kommer mest på prøve.

Strækmærker har ingen sundhedsmæssig betydning og er ikke farlige, men de er ikke så kønne, så det er typisk rent kosmetisk, at de er til gene.

Hvorfor får man strækmærker?

Derfor får man strækmærker

Langt de fleste mennesker vil opleve at få strækmærker på et tidspunkt i livet. Nogle har større chance for at få dem end andre, men det er meget få af os, der går helt fri.

Huden består af en masse elastiske fibre, der kan strække og opstramme huden, så den kan tilpasse sig kroppens ændringer, som du bliver ældre og undergår almindelige ændringer. Strækmærker opstår, når de elastiske fibre i huden bliver overstrukket.

Hvis der sker ændringer i kroppen så hurtigt, at huden ikke kan nå at tilpasse sig, kan underhuden ‘revne’ og det vil komme til udtryk i de små fordybninger i huden. Når fibrene er blevet overstrukket, bliver de ikke elastiske igen, og det er derfor, at strækmærker typisk ikke forsvinder igen, men forbliver på huden som en lille fordybning. 

Både mænd og kvinder kan få strækmærker, selvom det ses oftere hos kvinder. De kan opstå på grund af fysiske faktorer, hvor huden strækker sig over evne. Det kan for eksempel være mens, du er gravid, hvor maven og brysterne vokser hurtigere, end hvad huden kan følge med, for give plads til barnet.

Du kan også få strækmærker, hvis du er stærkt overvægtig eller tager meget på i vægt over kort tid. Er du den helt store træningsentusiast, der vægttræner meget og hurtigt får store muskler, kan huden ligesom under graviditet ikke kan følge med på den store ændring og vil danne strækmærker.

Nogle teenagere oplever også, at de får strækmærker, mens de vokser. I puberteten sker der typisk store ændringer i kroppen både af den fysiske og hormonelle variation, og nogle vokser med så stor en hastighed, at huden strækker sig længere, end den kan.

Strækmærker under graviditet

Du kan også få strækmærker på grund af hormonelle faktorer. Det sker, hvis steroider fra binyrerne, østrogen og relaxin påvirker de elastiske fibre i huden. 

Disse hormonelle ændringer ses tit hos teenagere i puberteten og hos kvinder under deres graviditet, hvor der sker en stor hormonforandring i kroppen. Hormonforandringerne kan komme til udtryk på huden i flere forskellige afskygninger, hvor strækmærker er én af dem. Mange af de andre hudforandringer forsvinder igen, når du har født, men strækmærker forsvinder desværre ikke igen. 

Din alder spiller også en rolle i forekomsten af strækmærker under din graviditet. Når du er ung, er din hud stram og fast. Når den store mave strækker huden ud, mens den vokser, er der stor sandsynlighed for, at huden får mærker efter det og får svært ved at trække sig tilbage til samme fasthed som før graviditeten.

Får du derimod børn, når du er lidt ældre og huden er blevet mere moden, er chancen for strækmærker mindre. Det er fordi, at når din hud er mere moden, er den løsere og bliver derfor ikke helt lige så påvirket af det store stræk, når maven vokser med barnet. Huden skal heller ikke trække sig tilbage til samme fasthed, som da du var yngre, og derfor kommer den ikke på lige så meget overarbejde.  

De fleste oplever at få strækmærker under deres første graviditet, og den kedelige nyhed er, at hvis du får strækmærker under din graviditet, så vil du højst sandsynligt få det igen under næste graviditet. Det kan også ske, at du ikke får nye strækmærker, men at strækmærkerne fra første graviditet blusser op og får farve igen. Disse strækmærker vil dog også falme igen og blive næsten usynlige.

Er strækmærker arvelige?

Din genetik kan spille en rolle i, hvor sandsynligt det er, at du får strækmærker. Tendens til at få strækmærker er arveligt, så har din mor strækmærker, så er der større sandsynlighed for, at du også får det. 

Den mængde elastin, du har i huden er arveligt. Hvis du mangler dette stof, kan huden være mindre elastisk og så er der større chance for at få strækmærker på et tidspunkt i livet. Så hvis du gerne vil vide, om du nemt kan få strækmærker, så kan du spørge dine forældre, om de har dem.

Kan man undgå at få strækmærker?

stretchmarks

Det er svært at forudse, hvornår man får strækmærker. Man kan til dels forvente at få dem i puberteten eller når man bliver gravid, men derudover er det typisk noget, der opstår pludseligt og uden varsel. Derfor er det også svært at gøre noget for at undgå dem.

Selvom man ikke kan undgå strækmærker fuldstændigt, kan man gøre noget for at formindske chancen og for ikke at forværre strækmærkerne, når de først er kommet.

Den største årsag til, at man får strækmærker, er vægtøgning. Selvom det kan være svært at styre vægten, specielt under en graviditet, er fysisk aktivitet og træning din bedste mulighed for at formindske sandsynligheden for strækmærker.

Det kan du selv gøre

En af de bedste måder at formindske risikoen for at få strækmærker er ved at dyrke regelmæssig motion. Når du bevæger dig, modvirker du vægtøgning, hvilket altid er en positiv fordel ved træning, men det er også en fordel i forhold til strækmærker. Hvis du holder vægten nede, udvider dele af din krop sig ikke, og så skal huden ikke forsøge at holde trit med ændringerne. 

Hvis du forebygger vægtøgning med træning, bidrager det også til at stramme huden op, hvilket kan hjælpe med at holde strækmærker på afstand. 

Er du ikke i stand til at træne ekstra uønsket vægt væk, hvis du for eksempel er gravid, kan du prøve at regulere kosten. Mange tager en del kilo på, mens de er gravide, men hvis du har det i baghovedet at spise sundt, kan du minimere den mængde vægt, du tager på, så huden ikke udvider sig endnu mere.

Kan man fjerne strækmærker?

Der findes ikke nogen dokumenteret effektiv behandling af strækmærker. Forskere har fundet ud af, at midlet Tretinoin kan have nogen effekt ved at dæmpe udviklingen af strækmærker, men midlet må ikke bruges under graviditet. 

Desværre er der intet bevis for, at cremer med vitaminer og olier virker. Heller ikke naturlige midler som kakaosmør, olivenolie eller sukker har umiddelbart nogen virkning på de trælse mærker. Cremer og olier kan dog have andre gode egenskaber, der kan hjælpe med at forebygge strækmærker og holde huden frisk og spændstig. Derfor er det aldrig en dårlig ting at alliere dig med din yndlings hudpleje i kampen mod de uønskede linjer.

Strækmærker vil ofte blive mindre tydelige, når du taber dig efter fødslen, og med tiden vil de falme i farven og blive hvide eller næsten gennemsigtige, så man næsten ikke kan se dem.

Fjernelse af strækmærker med laser

Der er ingen dokumentation for, at kirurgisk behandling fjerner strækmærker, men der kan være en positiv effekt ved laserbehandling, efter du har født. Laserbehandling kan bruges til mange hudlidelser såsom strækmærker og karsprængninger, så det kan være løsningen for dig.

Når du får laserbehandlet strækmærkerne, laver en laser små, kontrollerede skader i hudens bindevæv cirka 1 mm under hudens overflade og på den måde stimuleres ny celledannelse i huden.

Ved ny celledannelse erstattes de ødelagte fibre med nye, der er mere elastiske, hvilket mindsker fremkomsten af nye strækmærker. Når cellerne deler sig, producerer de kollagen, og det får arrene til at trække sig sammen, så strækmærkerne reduceres. 

En laserbehandling tager oftest 30-45 minutter alt efter hvor mange og hvor store strækmærker, du har. I mange tilfælde vil det også være nødvendigt med 2-6 behandlinger for at få det bedste resultat.

Når du har fået laserbehandlet strækmærkerne, er det vigtigt at væbne sig med tålmodighed, for du vil typisk først begynde at se resultater 3-6 måneder efter din sidste behandling. Det er fordi, huden skal have tid til at danne de nye celler og det sker desværre ikke henover natten. Efter behandlingen skal du være ekstra forsigtig i solen og bruge en solcreme med høj solfaktor – gerne solfaktor 30 eller højere. 

Er du interesseret i at laserbehandle dine strækmærker, er første skridt at gå til egen læge eller en hudlæge og høre, om det er en mulighed for dig.

Behandling med creme og olier

Du kan med fordel behandle strækmærkerne med creme og olier for at mindske irritationen omkring dem. Lige når strækmærkerne viser sig på huden, kan de være lidt irriteret og kan også klø lidt. Du kan lindre huden ved at smøre en lækker, tyk creme eller bodyolie på – det har hele din hud godt af, så det er ikke kun for strækmærkernes skyld, at det kan blive en god del af din daglige rutine.

Gode olier mod strækmærker

Nogle olier indeholder gode planteolier og essentielle fedtsyrer, der tilfører masser af fugt til huden og beskytter den mod udtørring. Denne type creme hjælper med at gøre huden smidig og elastisk og kan virke forebyggende mod strækmærker. 

Der findes mange gode kropsolier på markedet. Særligt Bio-Oil er kendt for at have en god effekt på strækmærker. Den holder både huden fugtig og kan på den måde virke forebyggende, og så er den også kendt for at hjælpe med at forbedre udseendet af ar, strækmærker og ujævne hudnuancer såsom pigmentpletter og hormonpletter.

Når du skal på udkig efter en nye kropsolie, skal du gå efter én, der er rig på naturlige olier og fedtsyrer, og kan du finde en udgave, der indeholder A-vitaminer, er det endnu bedre. 

Gode cremer mod strækmærker

Ligesom olier er creme godt for huden, fordi den holder den fugtig, hvilket kan hjælpe til at mindske risikoen for, at du får strækmærker. Nogle cremer har også opstrammende egenskaber, der giver et skud energi til kollagenproduktionen i huden. 

Nogle cremer, som for eksempel Beauté Pacifiques Scars and Stripes indeholder ingredienser, der forebygger og reducerer rødmen. Den er hjælpsom ved at mindske noget af farven på strækmærkerne, så de bliver mindre tydelige på huden. 

Gå også gerne efter cremer, der indeholder A-vitaminer. A-vitamin er med til at forbedre hudens elasticitet og give den en ensartet overflade. 

Husk solcremen

Det er altid godt at bruge solcreme på kroppen for at beskytte mod solens UV stråler, men særlig på strækmærkerne. De små bristninger i huden er særdeles sarte over for solen, og du risikerer lettere at blive solskoldet her end på resten af kroppen. 

Investér derfor i en god solcreme med en høj solfaktor, så du kan beskytte den delikate hud. Det er typisk om sommeren, at vi bruger solcremen, men det er vigtigt også at huske den i de andre årstider, hvis din hud skal være udsat for de gyldne stråler.

FAQ

🤔 Hvorfor får man strækmærker?

Man får strækmærker, når hudens elastiske fibre bliver overstrukket. Når huden bliver overbelastet i forbindelse med graviditet, vægtøgning eller muskelvækst, bliver den ikke elastiske igen og derfor dannes der små fordybninger i huden. Strækmærkerne ses, når kroppen vokser i et tempo, som huden ikke kan følge med.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🧐 Hvordan fjerner man strækmærker?

Der er ingen kendt behandling mod strækmærker, når de først er kommet. Der er i nogle tilfælde set positive resultater med laserbehandling efter fødsel, men der findes ikke nogen midler, cremer eller olier, som har dokumenteret virkning mod strækmærker. Du kan med fordel bruge olier og cremer til at pleje huden, så den ikke er irriteret og klør.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

😏 Hvad hjælper mod strækmærker?

Du kan formindske strækmærker eller sandsynligheden for forekomsten af strækmærker ved at regulere din vægt. Hvis du motionerer regelmæssigt og sørger for at have en god kost, kan du holde vægten nede. På den måde holdes huden stram og bliver ikke overstrukket.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Kilder

For at kunne udarbejde denne artikel med korrekt og opdateret viden inden for mørke rander og behandling af dem, har vi anvendt en række kilder. De primære kilder, som har bidraget med viden og materiale til artiklen, kan du se her.

Sundhed.dk – Sundhed er Danmarks fælles offentlige sundhedsportal, som blev etableret i 2003. Deres artikel om strækmærker er udarbejdet af Lone Hvidman, Speciallæge.

Artiklen er skrevet: 09.12.2019
Du kan læse mere her.

Momkind.dk er en online fællesskab for gravide og mødre, der udfordrer tabuerne omkring graviditet og tiden efter fødsel. Deres artikel om strækmærker er udarbejdet af Camilla Garby-Dreyer.

Artiklen er skrevet: 20.01.2021
Du kan læse mere her.

Femina.dk er onlineudgaven af livsstilmagasinet, der skriver om liv, kultur, stil m.m.

Deres artikel om strækmærker er udarbejdet af Anne Romanelli.

Artiklen er skrevet: 11.11.2015
Du kan læse mere her.

Matas er en landsdækkende kæde, der sælger skønhedsprodukter og helse. På deres hjemmeside skriver de artikler og guides om skønhed og sundhed.Deres artikel om strækmærker er udarbejdet af Lea Hammersholt.

Artiklen er skrevet: 26.06.2020
Du kan læse mere her.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Redaktionen

Skriv en kommentar