fbpx

Rynker er ikke en sygdom, men et en del af hudens naturlige aldring. Alderen kan vise sig ved rynker omkring øjnene. For nogle ses rynker ved øjnene tidligere end hos andre. Til trods for at rynker ved øjnene kan have sin charme, er det for nogle også en gene.

Både genetik og sundhed spiller ind i hudens forløb, og hvornår rynker ved øjnene viser sig. Der er individuelle forskelle – også i forhold til forebyggelse og behandling. Rynker ved øjnene kan reduceres eller fjernes med forskellige behandlinger.

I artiklen kan du læse om rynker ved øjnene, og hvordan og hvorfor de opstår. Der er også mulige tiltag og behandlinger, som du kan afprøve mod hudens aldring.

Hvad er rynker ved øjnene – Hvorfor opstår de?

Huden omkring øjnene er mere sart end andre steder i ansigtet. Vi bruger øjnene flittigt i vores daglige udtryk og mimik. Mange gange dagligt anvender vi blandt andet musklerne omkring øjnene ved at blinke, og som vi ikke kan kontrollere. Roskilde Universitetshospital skriver, at det er huden ved øjnene, der hurtigst udvikler rynker, fordi vi bruger dem mest i hverdagen.

Med øjnene signalerer vi følelser fra glæde til vrede. Rynker omkring øjnene er et tegn på et levet liv og et liv med solskin, da solen kan skade huden og ælde den. I dag lever vi længere, og rynker har en stor social påvirkning, hvilket et studie fra 2004 konkluderer.

Du kan dog gøre noget ved rynkerne, hvis du ærgrer dig over dem. En af de mest effektive behandlinger er botox-injektioner. Det er en ikke-invasiv og meget effektiv metode, du kan få lavet hos professionelle klinikker som Roskilde Universitetshospital og Cerix.

Behandling af rynker omkring øjnene: Hvordan kommer du af med rynker?

Sundhedsmæssigt behøver rynker omkring øjnene ikke at blive behandlet. Hvis du alligevel føler dig generet af dine rynker omkring øjnene, findes der flere muligheder til at mindske rynkerne. Ifølge Sundhed.dk er der videnskabeligt baserede kosmetiske behandlinger mod rynker som A-vitaminsyre, botox-injektioner og laserbehandlinger. Kirurgi kan i de mere udtalte situationer også anvendes.

Medicinske behandlinger kan have en dokumenteret effekt ved at fortykke underhuden. En behandling med et medicinsk præparat kan have en positiv effekt til at mindske de små og overfladiske rynker omkring øjnene.

A-vitaminsyre behandlinger

Sundhed.dk skriver, at dokumentationen af effekten af A-vitaminsyre behandlinger mod rynker omkring øjnene er stor. A-vitaminsyre er stoffer kaldet retinoider. Behandlingsformen er receptpligtig og går ud på at tilføre A-vitaminsyre til huden. Behandlingen skal foretages dagligt over en periode på 3-4 måneder.

Ifølge Jørgen Esmann er der flere, der har en god effekt ved brug af A-vitaminsyre. Vitaminet vil gøre, at huden er mere modtagelig overfor det væske-flow, der udskiller affaldsstoffer og døde celler fra den underliggende hud. Det giver plads til nye hudceller, der er mere spændstige. Huden vil få et mere glat udseende med behandlingen.

Botox-injektioner

En behandling, du kan overveje til at mindske rynker omkring øjnene, er botox-injektioner. Botox-behandlinger udføres flere steder blandt andet ved Roskilde Universitetshospital og Cerix. Behandlingstiden er omkring 20-30 minutter, og effekten kan vare op til 6 måneder.

Botox er et navn for en nervegift, der hedder Botulinum-toxin. Botox lammer de nerver, der sidder i de behandlede muskler. En behandling af musklerne omkring øjnene vil forhindre af muskulaturen i at kunne trække sig sammen. Når musklerne ikke kan trække sig sammen, forbliver huden glat, og rynkerne mindskes markant.

Botox har ifølge Cerix, en god effekt mod rynker omkring øjnene. Efter en konsultation med behandleren, behandles det ønskede område for første gange. Efter cirka 14 dage vil du kunne se det fulde resultat af behandlingen, der er varer i op til 6 måneder.

Restylane behandling

Restylane behandling udføres blandt andet hos Roskilde Universitetshospital. En behandling med restylane virker som en filler. Ujævnhederne og rynkerne i huden fyldes ud med Restylane, der giver fylde og strammer huden ud. Behandlingen er effektiv til rynker omkring øjnene og poser under øjnene.

Indholdet i Restylane består af 98% vand og 2% hyaluronsyre. Hylauronsyre er et naturligt stof, der binder vand, og derfor giver huden mere fylde. Restylane-behandlingen vil have en effekt op til 12 måneder og kan gentages efter behov.

Hvorfor får vi rynker?

Rynker ved øjnene opstår ved, at huden bliver mindre smidig med årene. Huden producerer i takt med alderen mindre og mindre kollagen. Det er ifølge Roskilde Privathospital kollagenets opgave, at holde huden smidig, spændstig og elastisk.

Du kan ikke undgå rynkerne helt, da alle mennesker med tiden udvikler rynker – også omkring øjnene. Hver gang du blinker eller anvender muskulaturen omkring øjnene, opstår en lille fold i huden. Folderne omkring øjnene bliver mere og mere udtalte i takt med alderen og kan udvikle sig til mere permanente og synlige rynker.

Flere faktorer spiller ind i forhold til udviklingen af rynker omkring øjnene. Grundet de mange faktorer, der kan påvirke huden, er udviklingen af rynker omkring øjnene meget individuel. Sundhed.dk skriver, at de hyppigste årsager til, at du hurtigere udvikler rynker omkring øjnene, er ubeskyttet solbadning og tobaksrygning.

En anden vigtig faktor i at opretholde helbredet er at have de rigtige værktøjer til at måle din temperatur. En øretermometer er en af de mest nøjagtige måder at måle kropstemperaturen på og kan bruges af både børn og voksne. Det er også et praktisk værktøj, da det kun tager få sekunder at måle temperaturen.

Sol

Personer, der har opholdt sig meget i solen uden solcreme eller anden beskyttelse, har større tendens til at udvikle rynker omkring øjnene. Solens stråler kan give forandringer i huden, hvor solens UV-stråler påvirker underhuden på en måde, så huden med tiden bliver mere tynd.

Der er forskellige hudtyper, der udvikler rynker forskelligt. Ifølge Sundhed.dk har den sarte lyse hud, der har svært ved at blive brun i solen, en større tendens til hurtigere at udvikle rynker.

Genetik

Genetik spiller en stor rolle i forhold til, hvornår rynker omkring øjnene opstår. Det er svært at gøre noget ved den naturlige udvikling, hvis det er genetisk betinget.

I forhold til rynker omkring øjnene, fortæller Jørgen Esmann, at genetikken har en indvirkning, men kun udgør maksimalt 10% af de samlede faktorer. Genetikken gør ikke den store forskel i forhold til solbadning og rygning eller kost.

Der, hvor de genetiske faktorer har en betydning, er den hudtype, du har arvet fra dine forældre. Hudtypen har betydning for, hvor sart du blandt andet er overfor UV-stråler, og hvor effektiv huden er til at regenerere efter skader fra solen.

Ernæring

Ernæringen er vigtig for hudens elasticitet og sundhed generelt. Uden den rette kost og næringsstoffer, vil huden ikke have de rette byggesten til at opretholde en sund funktion. Især vitaminer spiller en stor rolle i forhold til dannelsen af rynker.

Rygning

Sundhed.dk skriver, at rygning kan ødelægge de små blodkar i huden kaldet kapillærer. Det er de små blodkar, der skal ernære huden med sunde næringsstoffer. Personer, der har røget over en længere periode af deres liv, vil derfor have større tendens til hurtigere at udvikle rynker omkring øjnene sammenlignet med ikke-rygere.

Forebyggelse af rynker: Kan jeg undgå rynker omkring øjnene?

I dag findes der mange produkter på markedet, der er sammensat og udviklet til at kunne skjule rynker i ansigtet. Magasinet Liv har spurgt ind til rynker hos Jørgen Esmann, der er speciallæge i hudsygdomme og ejer af hudklinikken Laserkirurigsk Klinik.

Jørgen Esmann fortæller, at der er flere tiltag, der kan gøres i forhold til forebyggelse af ældning af huden. Det er muligt at forhindre nye rynker omkring øjnene med forebyggende tiltag. Det vil ikke være muligt at fjerne tidligere rynker i huden ved forebyggende behandlinger, og de kræver derfor en anden behandling som botox eller filler.

Vitaminer

Vitaminer er vigtige for alle vores organer. Det gælder også huden, der er det største organ, vi har. Hudens funktion er at beskytte os mod ydre påvirkning.

Jørgen Esmann fortæller, at mange vitaminer virker som en antioxidant. Antioxidanter er medvirkende til at lede affaldsstoffer væk fra huden, der blandt andet kan påvirke elasticiteten og mindske syntetiseringen af kollagen.

Der er især tale om vitaminerne A, C og E, der alle er stærke antioxidanter. Vitaminer til huden kan påføres via cremer. Den største effekt af vitaminer til næring af underhuden er gennem kosten. Der findes forskellige vitamin- og mineralblandinger, der er særligt egnet til huden.

Udover vitaminpiller er det en god idé med en sund og varieret kost. Grøntsager, kerner og kerne-olier indeholder især antioxidative vitaminer.

Opstrammende cremer

De hyppigt omtalte rynkecremer kan anvendes til at forebygge eller mindske rynker omkring øjnene. Der findes forskellige produkter på markedet – nogle med større dokumenteret effekt end andre.

Det, der gør opstrammende cremer effektive, er de enzymer, produkter indeholder. Særlige enzymer kan påvirke hudens evne til at producere kollagen og elastin. Både kollagen og elastin er medvirkende til, at huden kan virke mere elastisk og glat. De har dog ofte varierende effekt skriver Roskilde Universitetshospital.

Solcreme

Solcreme er en vigtig faktor i forhold til forebyggelse af rynker omkring øjnene. Solcreme beskytter huden mod de UVA- og UVB-stråler, der mindsker hudens tykkelse over tid.

Hvis du anvender en dagcreme, kan du med fordel købe en af de typer, hvor der er solfaktor i. Til dagligdagsbrug, fortæller Jørgen Esmann, at en faktor 15 er tilstrækkelig.

Hvis du ønsker at dyrke solbadning, bør du anvende minimum faktor 30 eller mere, for at beskytte huden mod yderligere aldring fra solens stråler.

Rygning

Rygning gør, at huden ældes hurtigere. Sammenlignet med ikke rygere, får faste rygere hurtigere permanente rynker omkring øjnene.

En af de mest effektive måder at forebygge hurtig udvikling af rynker omkring øjnene er at stoppe med at ryge. Rygning tilfører mere kulilte til blodet. Et større niveau af kulilte mindsker iltforsyningen i de små kapillærer og nedsætter hudens elasticitet. Rygning er en af de store syndere, fortæller Jørgen Esmann. En af de bedste måder at forebygge hurtig aldring af huden og rynker omkring øjnene er at undgå rygning.

Stress

”Længerevarende stress belaster hele kroppen, og således også huden” fortæller Jørgen Esmann til Magasinet Liv. Både manglende søvn og en daglig fysisk eller mental stress, påvirker kroppen og huden negativt.

Hvis du gennemgår længerevarende stress eller lange perioder med dårlig søvn, vil du potentielt hurtigere udvikle rynker. Grunden til at stress påvirker huden negativt er, at kroppen ganske enkelt optager færre næringsstoffer gennem kosten, og at udledningen af affaldsstofferne mindskes.

Konklusion

Rynker er ikke en sygdom og kræver ikke nødvendigvis behandling. Rynker omkring øjnene er et tegn på aldring af huden, og noget der sker for alle i takt med årene.

Det er muligt at forebygge tidlige rynker omkring øjnene. Især har solens UV stråler og rygning en stor indvirkning. Det er vigtigt at spise den rette kost, undgå rygning og påføre solcreme dagligt hen over sommeren.

Hvis rynkerne omkring øjnene bliver for udtalte og er en gene for dig, er det muligt at behandle dem. Der er flere der udfører både A-vitaminsyre-, Botox-, Restylane- og laserbehandlinger med stor effektivitet. Afhængigt af årsagen til de aldringen af huden, kan der være individuelle behandlinger, der har større effekt end andre.

Beskrivelse af kilder og tests:

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Rona et al, 2004 har udarbejdet en videnskabelig artikel kaldet ”The Cosmetic Treatment of Wrinkles” i journalen JCD, Journal of Cosmetic Dermatology. Vi har hentet viden i artiklen omkring emnet ”rynker ved øjnene”.

Artiklen er publiceret den: 15. november 2004
Du kan se artiklen her

Sundhed.dk er den danske officielle sundhedsportal, der har eksisteret siden 2003. Vi har anvendt informationssiden ”rynker” fra patienthåndbogen, skrevet af speciallæge Tove Agner i vores research af emnet ”rynker ved øjnene”.

Artiklen er opdateret den: 26. september 2019
Du kan se artiklen her

Roskilde Privathospital er et hospital der blandt andet har specialiseret sig i hudsygdomme og plastikkirurgi. Vi har i vores research omkring ”rynker ved øjnene” anvendt informationssiden ”Rynker under øjnene”.

Du kan se informationssiden her

Cerix, Medical Aesthetic Clinic udfører blandt andet botox-behandlinger. I vores research omkring emnet ”rynker ved øjnene” har vi søgt viden blandt informationssiden ”Rynkebehandling”. Teamet bag klinikken har skrevet informativ information omkring emnet.

Du kan se informationssiden her

Magasinet Liv skriver artikler, både virtuelt og online. Artiklerne omhandler skønhed og hudpleje. I vores research omkring ”rynker ved øjnene” har vi hentet information fra artiklen ”alt du skal vide om rynker”. Artiklen er skrevet Mette Bundgaard og er et grundigt informativt interview med speciallæge i hudsygdomme Jørgen Esmann, der er specialiseret i dermatologisk laserbehandling og dermato-kirurgi og ejer hudklinikken LaserKirurigsk Klinik.

Artiklen er udgivet den: 9. februar 2015
Du kan se artiklen her

FAQ

🧐  Hvorfor får man rynker ved øjnene?

Rynker omkring øjnene opstår som følge af naturlig aldring. Musklerne omkring øjnene anvendes mange gange dagligt. I takt med alderen forringes hudens evne til at producere kollagen, der holder huden stram.

🤔 Hvordan undgår man rynker under øjnene?

Rynker ved øjnene kan ikke undgås. Det er en naturlig aldring af huden. Forebyggelse af rynker omkring øjnene kan blandt andet være at undgå tobaksrygning og at bruge solcreme.

🤩Hvad koster det at få fjernet rynker ved øjnene?

Afhængigt af behandlingsformen koster en medicinsk behandling af rynker ved øjnene mellem 800-3000 kroner per behandling.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Redaktionen

Skriv en kommentar