fbpx

I en tid med sociale medier og en udpræget perfektionskultur kan det være vanskeligt at acceptere sin krop, som den er. Tendensen gør sig gældende, hvad enten der er tale om mænd eller kvinder, og er efterhånden vidt udbredt.

Derfor kan det være svært at leve med løst maveskind – og det er endda til trods for, at mange mennesker oplever det før eller siden. Selvtillid og lysten til at vise sin hud eksempelvis ved at gå i bikini eller badebukser, kan blive alvorligt påvirket som en følge deraf.

Imidlertid findes der i dag nogle forskellige behandlingsformer, som du kan benytte dig af, hvis du overvejer fjernelse af maveskind.

I denne artikel kan du får et grundlæggende overblik over, hvordan du kan blive behandlet. Du vil endvidere kunne blive klogere på, hvad behandlingerne kan gøre for dig, og hvad der taler for og imod.

Behandling med maveplastik

Løst maveskind er et almindeligt fænomen, som kan komme af mange forskellige årsager.

Ifølge Sundhed.dk viser det sig dog især efter større vægttab eller graviditeter, hvor mavens hud har været spændt meget ud. Den slappe hud hænger tilbage bagefter, og med alderen bliver elasticiteten i huden desuden forringet.

Samlet set kan det udmønte i den for mange ærgerlige konsekvens, at det løse maveskind kommer i vejen for både livet og selvtilliden.

 

De to primære behandlinger af løst maveskind

Helt grundlæggende findes der to forskellige hovedbehandlingstyper til reducering af maveskind. Metoderne er beskrevet af Benedikte Thuesen, der er speciallæge i plastikkirurgi (kilde: chrichri.dk).

Den ene behandling er den større, klassiske hudreduktion, som ifølge Roskilde Privathospital er den mest almindelige. Privathospitalet udfører selv operationen, og du kan også få den udført af plastikkirurgerne fra Cerix.dk.

Hudreduktion eller maveplastik giver ofte det pæneste resultat i sidste ende, men den er også mere invasivt end det primære alternativ, der tilbydes.

Den anden behandlingsform er den lille maveplastik, som hovedsageligt henvender sig til patienter med mindre mængder af løst maveskind. Cerix.dk kalder den også for mini-abdominalplastik, og selvom behandlingen læner sig op ad den klassiske maveplastik, er der væsentlige gradsforskelle.

Den lille maveplastik

Ifølge Benedikte Thuesen lægges der ved den lille maveplastik et tværgående snit over patientens skamben, så arret kommer så langt ned ad maven som muligt. Thuesen forklarer, at arrets længde kommer til at afhænge af mængden af hud, der skal fjernes.

Hud og underhud bliver frigivet helt op til din navle, hvorefter det overskydende hud fjernes.

I forbindelse med arret fra den lille maveskindsoperation er det mest centrale, at du kan skjule det med badebukser, bikini eller lignende.

Hos Cerix.dk bliver det beskrevet, hvordan du kan kombinere indgrebet med en fedtsugning, hvilket også er tilfældet med den større operation. Her skal du gøre op med dig selv, om reducering af fedt er noget, du er interesseret i.

Som med de fleste andre behandlinger skal du huske, at den lille maveplastik ikke varer evigt. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor en række faktorer påvirker holdbarheden. Her kan eksempelvis nævnes vævsforhold, genetik og ydre forhold, der har med din livsstil at gøre (kilde: Roskilde Privathospital).

Den store maveplastik

Forskellene fra den lille til den store maveplastik er i bund og grund, at hud og underhud undermineres helt op til dine ribben og ikke bare til navlen.

Ellers lægges snittet på samme måde, og de to indgreb har derfor de overordnede linjer til fælles. En detalje ved den større behandling er din navle, hvor det er vigtigt, at karforsyningen bevares.

Ifølge Thuesen sker det ved, at navlen bliver skåret ud som en blomst på en stilk. I den hud, der før lå over navlen, bliver det lavet et lille nyt hul til navlen. Navlen sys i det nye hul, så den sidder naturligt.

Ifølge Roskilde Privathospital strammer kirurgen derudover normalt musklerne indvendigt sammen i midtlinjen.

Efter behandlingen

Efter behandlingen skal du være en anelse mere påpasselig end ved den lille operation, men til tilgang bør grundlæggende være den samme.

Fagpersonalet vil typisk kunne besvare de individuelle spørgsmål, du måtte have, og du bør i det hele taget undgå hård, fysisk aktivitet. Arret vil være ømt umiddelbart efter indgrebet, men efter et stykke tid vil det naturligvis hele.

Ifølge Sundhed.dk var abdominalplastik det fjerde mest almindelige indgreb i USA i 2014. Der er ikke tal fra Danmark, men det vidner om problemets udstrækning og om, at folk ofte tyr til plastikkirurgiske hjælpemidler.

Thermage-behandlingen

Der er ikke alle, der har behov for at på hjælp af en professionel plastikkirurg til et decideret indgreb, som eksempelvis den lille eller den store maveplastik.

På markedet findes der dog også andre metoder, du kan overveje, hvis du af den ene eller den anden årsag ikke ønsker en behandling af løst maveskind.

Den den såkaldte Thermage-behandling kommer ind i billedet som et alternativ til de mere invasive behandlingsmuligheder. Kort fortalt er det en varmebehandling, som er ekstremt kontrolleret og arbejder i hudens dybde.

Varmestrålerne går 2-5 millimeter ned i din hud, og formålet er at stramme den op. Når der bliver sendt tilstrækkeligt meget varme ned i hudens dybde, bliver de kollagene fibre strammet op (kilde: Femina.dk). Det er dem, der gør huden smidig og glat.

Foruden den virkning, sker der også det, at den dybdegående varme”provokerer” dine celler til at producere flere af de kollagene fibre.

Det er en gevinst på længere sigt, fordi det vil gøre huden mere elastisk og tykkere på samme tid.

Af den grund vil du ifølge Femina.dk ikke kunne se det direkte, endelige resultat af en Thermage-behandling på dagen, men først efter 4-6 måneder.

Hvis du lider af løst maveskind og ønsker at stramme din hud igen, kan øretermometer være en nyttig enhed at have. Ved at måle temperaturen på din hud kan du overvåge din fremgang og justere din behandling, hvis det er nødvendigt. Øretermometeret kan også bruges til at måle temperaturen på andre områder af kroppen, hvilket gør det til en alsidig og praktisk enhed at have derhjemme.

Maveskind efter en fødsel

Det er et velkendt fænomen, at kvinder, der har gennemgået en graviditet, efterfølgende får tendens til slapt maveskind. Også strækmærker er et udbredt fænomen, som ifølge Alt.dk rammer op mod 90% af alle gravide kvinder.

Overskydende mavehud kommer helt grundlæggende efter en graviditet, fordi huden mister sin elasticitet lidt ligesom en overstrakt elastik.

Hudens opbygning

Din hud er bygget op af mange forskellige elementer, blandt andet to forskellige slags fibre. Det drejer sig om de elastiske fibre, som gør huden smidig, og de kollagene fibre, der gør den stærk.

Når du bliver gravid, og barnet vokser i din mave, bliver huden strakt maksimalt ud, og fibrene bliver overstrakt. Samtidig kan den hormonelle påvirkning gøre de kollagene fibre blødere, og i sidste instans kan nogle af fibrene blive beskadigede.

Er det tilfældet, hvilket ikke er usædvanligt, vil de ikke være i stand til at trække sig sammen igen, selvom du taber dig rigtig meget. Derudover spiller faktorer som genetik og tid også en rolle i forhold til, hvornår huden har trukket sig så meget sammen igen, som den kan (kilde: Alt.dk).

Fjern slapt maveskind efter graviditet med en behandling

Det er på den måde, at du kan få løst maveskind, som kan opereres væk. Afhængigt af dit behov kan både Roskilde Privathospital og Cerix.dk yde enten en større eller en mindre maveskindsoperation, så du kan få tilpasset indgrebet efter dit specifikke behov.

For mange vil det måske være nærliggende at tænke, at problemet kan afhjælpes simpelt og billigt ved øvelser, der sikrer en opstramning af dit maveskind.

Imidlertid er det ikke usædvanligt, at tilstanden, hvor kvindens bugvæg er slap, er permanent. I de tilfælde kan det løse maveskind ikke trænes væk ved hjælp af øvelser til opstramning af maveskind.

Ifølge Benedikte Thuesen er den eneste tilbageværende mulighed at sy muskulaturen sammen igen, hvilket typisk vil ske i forbindelse med den lille eller den store maveplastik.

Derfor er fjernelse af maveskind via et plastikkirurgisk indgreb efterhånden blevet den gængse fremgangsmåde, idet øvelser mange gange ikke gør nogen reel forskel.

Slapt maveskind efter vægttab

Graviditet er én af de største syndere, når det kommer til løst maveskind, men større vægttab har langt hen ad vejen den samme konsekvens. Derfor kan et stort vægttab også ende med at give de samme selvværdsmæssige problemer, fordi det slappe maveskind kan være så godt som umuligt at komme til livs uden behandling.

Ifølge Netdoktor.dk er der en direkte sammenhæng mellem størrelsen af dit vægttab og mængden af slapt maveskind; desto større vægttab, desto mere løst hud. Derudover øges problemet med alderen. Samlet set giver en forholdsvis bred befolkningsgruppe, som kan have behov for eller ønske om et indgreb.

Pris på en operation af maveskind

Når du skal have fjernet det overskydende hud på din mave, er der selvfølgelig en omkostning ved operationen. Det er forskelligt fra person til person og indgreb til indgreb, hvor meget det løber op i rent pengemæssigt.

Et pejlemærke kan i flere tilfælde være lidt over 20.000 kroner, mens større operationer typisk vil være dyrere. En maveplastik pris kan altså variere, og der er selvfølgelig en sammenhæng mellem behandlingens omfang og prisen.

Derudover kan eventuelle tillægsoperationer øge prisniveauet, hvis du ønsker andre behandlinger i samme ombæring.

Afhængigt af din arbejdssituation skal du også huske, at du kan komme til at betale en pris i form af manglende løn, fordi du ofte skal blive hjemme i en periode efter indgrebet.

Konklusion

Løst hud kan være et stort problem for de personer, der oplever det, uanset hvad årsagen måtte være. Generne er først og fremmest af kosmetisk karakter, hvilket kan give psykosociale gener (kilde: Netdoktor.dk). Det vil i praksis sige, at folk kan være bange for at vise sig i eksempelvis badetøj i en svømmehal, hvis de har løst maveskind. Det kan for mange mennesker være svært at acceptere og leve med.

Det er typisk kvinder, det rammer, fordi én af de primære årsager er graviditet. Heldigvis kan du få professionel hjælp fra plastikkirurger, hvis du oplever gener. Ligesom med et brystløft kan det øge din selvtillid og kropslige velvære, hvis du får udført et indgreb.

En lille maveplastik og en stor maveplastik er de to mest almindelige behandlinger til reducering af maveskind, hvilket speciallæge Benedikte Thuesen har forklaret til chrichri.dk. Du kan få gennemført operationerne af fagfolk fra både Roskilde Privathospital og Cerix, der tilbyder professionel behandling.

På de respektive hjemmesider kan du finde mere information om emnet, hvilket også er blevet brugt i denne artikel. På samme måde er der blevet anvendt ekspertviden fra blandt andet Sundhed.dk.

Beskrivelse af kilder

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arberjde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Roskilde Privathospital et privathospitals hjemmeside. De tilbyder blandt andet maveplastik, og eksperter formidler relevant viden om emnet på siden.

Du kan se hjemmesiden her

Cerix er en dansk kosmetisk klinik, der har afdelinger over hele Danmark. Folkene bag hjemmesiden tilbyder ligeledes maveskindsbehandlinger, og eksperter på området leverer desuden fagspecifik information.

Du kan se hjemmesiden her

Sundhed.dk har udgivet artiklen ”Operation for løst maveskind”, der er udarbejdet af speciallæge Martin Heje. Han bringer detaljeret ekspertviden og relevant fakta om maveskind og de operationer, der kan afhjælpe problemet.

Artiklen er opdateret den: 28. oktober 2019
Du kan se artiklen her

Hos Netdoktor har vi læst artiklen ”Fjernelse af overskydende hud (løs hud)” er udarbejdet af Andreas Printzlau, som er speciallæge i plastikkirurgi. Du kan blive klogere på emnet og få et bredere kendskab til de behandlinger, der handler om fjernelse af maveskind.

Artiklen er udgivet den: 19 august 2014
Du kan se artiklen her

Femina.dk har bragt artiklen, der er skrevet af den erfarne journalist Anneline Højrup. Den handler om Thermage-behandling. Ved at læse artiklen får du et bedre kendskab til varmebehandlingen, og der indgår en udtalelse fra en kvinde, som har modtaget behandling på klinik N’age, der er specialister i behandlingsformen.

Artiklen er udgivet den: 3. juni 2012
Du kan se artiklen her

Hos Alt for Damerne har de skrevet artiklen, og som navnet antyder handler artiklen ”Hvad sker der med maveskindet efter graviditeten?” om netop en graviditets betydning for dit maveskind. Skribenten bag artiklen har trukket på ekspertviden fra to speciallæger i form af Marie Louise von Sperling og Tonny Karlsmark.

Artiklen er udgivet den: 13. juni 2017
Du kan se artiklen her

Vi har brugt artiklen ”Sådan slipper du af med slapt maveskind” bragt i samarbejde med Benedikte Thuesen, der er speciallæge i plastikkirurgi. Her formidler hun ekspertviden om årsagerne til løst maveskind samt de operationer, som kan hjælpe.

Artiklen er udgivet den: 12. juni 2017
Du kan se artiklen her

FAQ

🧐 Hvad forårsager løst maveskind?

Der kan være mange årsager til slapt maveskind, men de mest udbredte er graviditet og større vægttab.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🤔 Er det farligt at have løst maveskind?

Nej, i langt de fleste tilfælde er generne udelukkende kosmetiske. Hos enkelte patienter kan der være fysiske hudproblemer, for eksempel svamp (kilde: Cerix.dk).

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🤩 Hvad koster fjernelse af maveskind?

Det varierer meget fra person til person og kommer an på det konkrete stykke arbejde, der skal udføres. Flere steder kan du dog regne med at skulle betale omkring 22.000 kroner for en lille maveplastik.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Redaktionen

Skriv en kommentar