fbpx

Skæl er et ofte forekommende udfordring, og for nogle kan det blive så udpræget, at det udvikler sig til en decideret gene. I langt de fleste tilfælde kan skæl dog behandles med en god skælshampoo.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om du døjer med almindelig skæl, skæleksem eller en anden hudlidelse, der måske kræver en anden form for behandling.

Vi præsenterer dig her for nogle af de bedste skælshampooer på dagens marked. I beskrivelserne kan du få et godt indblik i, hvad de enkelte skælshampooer er godt for, så du får den rigtige behandling til dit problem.

Det skal du overveje, før du køber en skælshampoo:

 • Ønsker du en mere all-round eller målrettet skælshampoo? Har du en bestemt type skæl, kan det være nødvendigt med en målrettet shampoo, der er effektiv mod netop dit problem. Vil du vedligeholde, kan du måske nøjes med en all-round udgave.
 • Hvordan passer skælshampooen til din hårtype? Har du fint og glat hår eller tykt og krøllet hår, kan du overveje en skælshampoo, der matcher din hårtype. Det sikrer, dit hår holdes flot.
 • Hvor lang en virkning har skælshampooen? Har du brug for et produkt, der virker i lang tid, eller vil du sætte ind med en mere intensiv kur? Lang virkning kan lindre i længden.

Kerastase Bain Anti-pelliculaire Shampoo 250 ml – En prisvenlig skælshampoo

Bedste skælshampoo til prisen

Kerastase Bain Anti-pelliculaire Shampoo er efter vores vurdering ét af de bedste produkter til prisen. Det er ikke det billigste på markedet, men du får stor værdi for pengene. Samtidig kommer det fra et af de mest anerkendte brands indenfor hårpleje. Der er tale om en parisisk aktør, der gentagne gange har indtaget markedet med innovative hårplejeteknologier.

Produktet har klaret sig flot hos Google Shopping-brugerne, der i gennemsnit har vurderet det til karakteren 4,6/7. Det bliver især bemærket, at skælshampooen har en behagelig duft som et stort plus. 

Om Kerastase Bain Anti-pelliculaire Shampoo

Kerastase Bain Anti-pelliculaire Shampoo sigter mod dig, der døjer meget med tørt eller fedtet skæl. Det er samtidig en meget mild skælshampoo, der kan benyttes til alle hårtyper.
Det er et godt eksempel på et produkt med en langtidsholdbar virkning. Ifølge producentens anvisninger holder virkningen i op mod 8 uger. Formlen er uden silikone og er baseret på salicylsyre, der målrettet går ind og eksfolierer samt blødgør hovedbunden.

Resultatet bliver, at du kan blive fri for de irriterende hvide flager i op til 8 uger. Samtidig har skælshampooen en lindrende virkning mod den kløe, der ofte følger skæl.
Ét af de eneste kritikpunkter ved Kerastase Bain Anti-pelliculaire Shampoo er, at du gerne skal bruge den sammen med en conditioner. Enkelte skælshampooer som f.eks. Redken Dandruff Control Shampoo har allerede en integreret conditioner-virkning.
Kerastase Bain Anti-pelliculaire Shampoo skal masseres ind i den våde hovedbund, hvorefter du kan afslutte med din conditioner.

Fordele:

 • Passer til alle hårtyper – giver en mild rensning uden brug af silikone
 • Virker lindrende på hovedbunden
 • Reducerer mængden af hvide flager

Specifikationer:

 • 250 ml

Ulemper:

 • Skal bruges med conditione

Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo Dry Hair 200 ml – En skælshampoo i høj kvalitet

Bedste premium skælshampoo

Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo Dry Hair er et rigtig godt bud på et premiumvalg inden for skælshampoo-kategorien. Det er ganske enkelt et af de bedste produkter på markedet og kommer fra et af de kendte mærker. Vichy Dercos-serien er udviklet til forskellige hårtyper, så du kan opnå en mere målrettet behandling.
Det er et produkt, der har vundet stor popularitet hos forbrugerne. Google Shopping-forbrugerne har bedømt det til karakteren 4,7/5. Skælshampooen i serien sigter mod tørt hår og fungerer til både mænd og kvinder, og du får i alt 200 ml.

Om Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo Dry Hair

Du får utroligt mange fordele med Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo Dry Hair. Først og fremmest er skælshampooen dobbeltvirkende. Via ingrediensen Selen DS fjerner shampooen selv den mest genstridige form for skæl, og virkningen holder i op til 6 uger. Den forebyggende virkning er i sig selv en stor gevinst, men håret ender også med at blive både blødt og skinnende.

I og med at hovedbunden neutraliseres under behandlingen, vil skælshampooen også lindre kløe.

Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo Dry Hair er kendetegnet ved at have en ret karakteristisk mynteduft, og nogle brugere har bemærket, at duften kan virke ret fremtrædende. Det er naturligvis en af de ting, du skal overveje i købsprocessen. Flere skælshampooer kan have en lidt mere klinisk duft, hvorfor du måske ønsker en variant med duft, trods at den er mere fremtrædende.
Produktet skal anvendes som en kurbehandling over 4 uger. Skælshampooen er designet til at virke på fugtig hovedbund.

Fordele:

 • Et af de bedste produkter på markedet
 • Effektiv skælshampoo – fjerner og forebygger over 6 uger
 • Virker lindrende mod kløe

Specifikationer:

 • 200 ml

Ulemper:

 • En lidt stærk duft

Matrix Anti-Dandruff Scalpsync Shampoo – all-round og effektiv skælshampoo

Søger du en mere all-round skælshampoo, får du med Matrix Anti-Dandruff Scalpsync Shampoo 250 ml en meget effektiv variant.

Hos Google Shopping har forbrugerne været glade for produktet. Det ligger på nuværende tidspunkt med karakteren 4,5/5. Den er billig, men har heller ikke den lange forebyggende virkning som andre skælshampooer. Til gengæld er den god som en 14-dages kur til dig, der døjer med skæl.

Om Matrix Anti-Dandruff Scalpsync Shampoo

Matrix Anti-Dandruff Scalpsync Shampoo er en amerikansk opfindelse. Matrix er førende inden for hårplejeindustrien på det amerikanske marked. Brandet er udbredt på et stort marked bl.a. takket være en lang række innovative teknologier.
Matrix Anti-Dandruff Scalpsync Shampoo har den effekt, at produktet går ind og fjerner skæl og andre snavsophobninger over en 14-dages periode. Resultatet bliver, at hovedbunden bringes i balance, ligesom håret bliver både blødt og glansfuldt.

Det er enkelte steder blevet bemærket, at shampooen kan virke en smule hård ved håret. Det vil dog altid være meget individuelt, hvordan shampooen virker på de forskellige hårtyper, så det er bestemt ikke sikkert, at du får den samme følelse.
Du skal bruge shampooen ved at massere den ind i vådt hår, og den skal have lov til at virke 2-3 minutter. Producenten anbefaler en 14-dages kur ved en øget skældannelse. Bagefter har du mulighed for at benytte shampooen efter behov – typisk 1-2 gange om ugen. 

Fordele:

 • God til at fjerne skæl
 • Skaber en kontrol af synlige flager
 • Lindrer irritation i hovedbunden

Specifikationer: 

 • 250 ml

Ulemper: 

 • Kan virke lidt hård mod håret

Wella Invigo Balance Clean Scalp Anti-dandruff Shampoo 250 ml – skælshampoo med lindrende effekt til alle hårtyper

Wella Invigo Balance Clean Scalp Anti-dandruff Shampoo er et godt all-round produkt, da det passer til alle hårtyper.
Det er altid et godt tip at lægge ud med et mere all-round produkt, hvis du ikke er helt sikker på, hvad du skal vælge.

Som eksempel er Wella Invigo Balance Clean Scalp Anti-dandruff Shampoo et godt bud. Produktet har scoret 4,5/5 hos Google Shopping, og forbrugerne er positive. Du skal dog være OBS på, at produktet har en tendens til at udtørre håret ifølge nogle af forbrugerne. Så har du til daglig tørt hår med skæl, er det måske ikke den bedste kombination. 

Om Wella Invigo Balance Clean Scalp Anti-dandruff Shampoo

Wella er en tysk producent med stor ekspertise inden for hårpleje. De indtog markedet allerede tilbage i 1880. Den store force med skælshampooen fra Wella er, at den virker lindrende på hovedbunden.

Det er en stor fordel for dig, der har problemer med kløe i forbindelse med skældannelsen. Selvom det klør, er det bedste tip, at du ikke giver efter, da det kan forværre problemet. Wella Invigo Balance Clean Scalp Anti-dandruff Shampoo kan afhjælper problemet, lindre og har tilmed en dejlig mild duft.

Formlen bygger på bl.a. zinkpyrithion, der er en af de vigtigste ingredienser mod bekæmpelse af skæl. Samtidig bliver håret renset godt i bund, så det bliver velplejet.

Produktet skal masseres ind i det fugtige hår, hvorefter du skyller godt efter.

Fordele:

 • Virker lindrende på hovedbunden
 • God effekt
 • Mild duft

Specifikationer: 

 • 250 ml

Ulemper: 

 • Kan virke udtørrende på håret

Dr. Organic Coffee Shampoo Mint Anti-Skæl 200 ml – økologisk skælshampoo med naturlige ingredienser

Er økologi et vigtigt for dig, er Dr. Organic Coffee Shampoo Anti-Skæl det helt rigtige valg. Dr. Organic har bygget deres produktsortiment op om naturlige ressourcer, hvorfor det sigter målrettet mod både vegetarer og veganere. Hemmeligheden bag de succesrige produkter ligger i at bruge naturens egne ressourcer, da visionen er at skabe en grøn fremtid. Produkterne er som minimum 70% økologiske. 

Om Dr. Organic Coffee Shampoo Anti-Skæl

Skælshampooen fra Dr. Organic er baseret på et økologisk kaffebønneekstrakt, ligesom du får glæde af både ingefær og pebermynteolie.

En anden vigtig ingrediens tæller et såkaldt anti-skæl aktiv med en dokumenteret virkning. Shampooen har noter fra cedertræ, kaffe og patchouli. Du får derfor en rigtig fin blanding med naturlige ingredienser. Dr. Organic Coffee Shampoo Anti-Skæl hjælper både med at lindre hudirritation, samtidig med at den fjerner de hvide flager og plejer håret, der får et boost.

Bemærk, at du skal benytte skælshampooen sammen med en tilhørende conditioner for optimalt resultat.

Fordele:

 • Virker lindrende på hovedbunden
 • Plejer og renser håret, mens skælflager fjernes
 • God til vegetarer og veganere

Specifikationer: 

 • 200 ml

Ulemper: 

 • Fås i tubeform
 • Skal anvendes sammen med en conditioner

Tidligere anmeldte produkter

Schwarzkopf 3D MEN Anti-Dandruff Shampoo 1000 ml 

Schwarzkopf 3D MEN Anti-Dandruff Shampoo 1000 ml

Tyske Schwarzkopf står bag skælshampooen 3D MEN Anti-Dandruff Shampoo, der har fået karakteren 4,6/5 hos Google Shoppings brugere.

Udover at den sigter specifikt mod mænd med sin meget maskuline duft, fungerer den som en god allround skælshampoo; den passer til alle hårtyper. Bemærk, at du får 1000 ml og derfor også betaler lidt ekstra for produktet. Samtidig er det værd at bemærke, at Schwarzkopf er et af de brands, der har fungeret som pioner indenfor branchen, hvorfor en lang række af produkterne bygger på gennemtestede formler. 

Om Schwarzkopf 3D MEN Anti-Dandruff Shampoo

Skælshampooen indeholder den eftertragtede ricinusolie, der har en blødgørende og nærende virkning. Samtidig hjælper zink med at forebygge skæl, mens det ligeledes har en lindrede effekt på en irriteret hovedbund. Det er et af de symptomer, som mange døjer med i forbindelse med en øget skældannelse. Formlen er i øvrigt fri for de skadelige parabener. 

Produktet er designet til at blive fordelt i vådt hår, hvorefter du skal skylle efter. Schwarzkopf 3D MEN Anti-Dandruff Shampoo er en god og hurtig løsning til dig, der vil tage kampen op med skæl. 

Fordele:

 • Behagelig duft
 • Hurtig og effektiv løsning mod skæl
 • Indeholder mange nærende ingredienser, bl.a. ricinusolie

Ulemper: 

 • Lidt dyrere produkt, men også større mængde

Specifikationer: 

 • 1000 ml

Redken Dandruff Control Shampoo

Redken Dandruff Control Shampoo

Redken Dandruff Control Shampoo kommer fra det anerkendte brand Redken, der i en lang årrække har stået bag populære hårprodukter. Samtidig har Redken Dandruff Control Shampoo klaret sig flot hos både eksperter og forbrugere.

Det anerkendte Prevention.com har oplistet deres ekspertbud på de 12 bedste skælshampooer på markedet. På listen kommer produktet ind på en 9. plads og bliver bl.a. rost for sin dejlige mynteduft – flere skælshampooer kan have en lidt mere klinisk duft, som magasinet også bemærker i deres anmeldelse. Samtidig er det et effektivt produkt.

Redken Dandruff Control Shampoo har også klaret sig flot hos forbrugerne. Det har modtaget karakteren 4,5/5 hos Google Shopping-forbrugerne. 

Om Redken Dandruff Control Shampoo

Et andet vindende argument er den gode mængde: Du får 300 ml – dog til en lidt højere pris. Redken Dandruff Control Shampoo er en forholdsvis mild skælshampoo, da du kan bruge den på daglig basis.

Formlen bygger på ingredienser som zinkpyrithion samt glycerin og lavendelolie. Det gør skælshampooen i stand til at modvirke skældannelse og symptomer som kløe. Samtidig gør indholdet af glycerin og lavendelolie, at du får en fugtgivende virkning. Du behøver ikke at anvende en conditioner ved siden af skælshampooen, som tilfældet kan være med lignende produkter. Formlen er dermatologisk testet.

Det er ret nemt at bruge produktet: Du skal blot massere det ind i hovedbunden og lade det virke i 5 minutter. Bagefter skal du gøre håret vådt og skylle efter. Resultatet bliver et flot og skinnende hår.

Fordele:

 • Dejlig mynteduft
 • Effektiv skælshampoo mod skældannelse og kløe
 • God mængde på 300 ml

Specifikationer:

 • 300 ml

Ulemper:

 • Et lidt dyrt produkt

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hvad er skæl – guide til behandling af skæl

Du har måske allerede en ret god idé af, hvad skæl er. Vi giver dig en grundigere introduktion til skæl, samt de årsager der kan lægge bag skældannelsen. 

Skæl viser sig i form af hvide hudflager, der drysser ned fra bl.a. hovedbunden, og der er tale om afstødte hudceller. Det er en helt naturlig proces, at kroppen løbende afstøder de døde hudceller. Vi døjer alle med skæl i en eller anden grad.

Processen kan dog hos nogle være mere udpræget og afføde kløe samt en del tørre hudflager, der drysser ned fra håret i tide og utide. Der kan også være perioder, hvor skældannelsen bliver særligt intensiveret eksempelvis i vinterhalvåret eller i stressede perioder. Sygdom kan være en af de andre udløsende faktorer.  

Hvad forårsager øget skældannelse?

Øget skældannelse kan have forskellige årsager. Der kan være tale om en overvækst af svampen Pityrosporum ovale i hovedbunden, der er med til at stimulere en hurtigere omsætning af hudcellerne. Det giver flere døde hudceller.

Skæleksem (seboroisk eksem) kan også udløse skæl. I de tilfælde bliver huden ofte rød, og eksemen forekommer i områder med mange talgkirtler. Skællene kan være både hvide og gullige.

Psoriasis og kontakteksem er andre eksempler.  

 • Skæl er døde hudceller, der afstødes.
 • Skæl smitter ikke – og alle har skæl i en eller anden grad.
 • En øget skældannelse ses oftere hos mænd end kvinder. 
 • Øget skældannelse kan udløses af faktorer som overvækst af svampen Pityrosporum ovale, men også af andre underliggende faktorer. Det skyldes ikke tør hud, som mange tror. Tør hovedbund og skæl er to forskellige ting, men de kan have lignende symptomer. 
 • Skæl kan behandles, men kan kræve forskelligartede behandlinger, alt efter hvad der udløser den øgede skældannelse. 

Kilde: Netdoktor.dk og Sundhed.dk

Hvordan behandler jeg skæl?
En ekstrem skældannelse kan kræve en konsultation hos din læge, da det kan være et udtryk for sygdom. I langt de fleste tilfælde er der dog gode muligheder for at behandle skæl på egen hånd.

Skæl kan være udløst af kontakteksem. Måske gør du brug af en hårshampoo, der irriterer din hovedbund. Du kan ogsåvaske håret lidt for ofte. Håret har som regel ikke godt af at blive vasket hver dag. Du kan forsøge med at springe et par hårvaske over, ligesom du kan prøve at udskifte din nuværende shampoo for at se, om det løser problemet. Samtidig bør du give håret godt med luft – undgå huer og lignende. 

Skælshampooer er som regel også en meget effektiv løsning. Du skal dog vide, at de kan bygge på mange forskellige aktive ingredienser, såsom zinkpyrithion eller ketoconazol. Du kan lægge ud med at vælge en ret all-round skælshampoo, men det bedste er naturligvis at vælge en mere målrettet skælshampoo.

Det er altid en fordel at kende både omfang og årsag til den øgede skældannelse, så du får den rette behandling. Lider du f.eks. af skæleksem, har du brug for en anden type behandling, end hvad du får med en traditionel skælshampoo.

Du kan godt risikere at finde en skælshampoo, der udtørrer dit hår, og derfor skaber en større irritation. Derfor skal du også være opmærksom på at vælge en skælshampoo, der er god for din hårtype.

Kilder: Dandruffdeconstructed.com og Apoteket.dk 

Hvor ofte skal jeg bruge min skælshampoo?
Her er det meget vigtigt, at du følger producentens anvisninger. Det kan være vidt forskelligt, hvor ofte du skal bruge din skælshampoo. Det afhænger meget af, hvor kraftfuld den er. Måske er det nok at benytte den 1-2 gange om ugen. Omvendt kan det også være, at der er behov for en mere intens behandling, hvor du vasker håret med shampooen jævnligt over eksempelvis 2 uger for en mere effektiv kur.

Kilde: Australian Bodycare

FAQ

Det afhænger af dit behov. Har du f.eks. skæleksem, har du brug for en mere kraftfuld skælshampoo end de traditionelle af slagsen. Du kan med fordel tage et kig på, hvilke skælshampooer der klarer sig bedst i test.

Du kan lægge ud med at vælge en ret all-round skælshampoo, men det bedste er naturligvis at vælge en mere målrettet skælshampoo, eksempelvis målrettet din hårtype eller skælproblematik.

Ikke som udgangspunkt. Du skal dog følge producentens anbefalinger for, hvor ofte du skal bruge skælshampooen, da håret helst ikke må vaskes for ofte. Du kan imidlertid godt risikere at finde en skælshampoo, der udtørrer dit hår, og derfor skaber en større irritation.

Det er aldrig nogen god idé at vaske håret hver dag. Anvender du en skælshampoo, skal du som regel ikke bruge den hver dag. Følg producentens anbefalinger.

Beskrivelse af kilder og tests:

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Prevention.com er en god kilde til dig, der søger mere viden om sundhedsfaglige emner.
Prevention.com har rangeret 12 bud på gode skælshampooer ud fra parametre som virkning, aktive ingredienser, duft og brugeranmeldelser. 9. pladsen indtages af Redken Dandruff Control Shampoo.
Testen er udført den: 8. juni 2021

Læs testen her
Google Shopping
Google er verdens bedst kendte søgemaskine med bl.a. Google Shopping, hvor søgeresultater bliver forbundet med produktbilleder og eventuelt også brugeranmeldelser.
Du kan se anmeldelserne for Redken Dandruff Control Shampoo her
Du kan se anmeldelserne for Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo Dry Hair her
Du kan se anmeldelserne for Kerastase Bain Anti-pelliculaire Shampoo her
Du kan se anmeldelserne for Matrix Anti-Dandruff Scalpsync Shampoo her
Du kan se anmeldelserne for Wella Invigo Balance Clean Scalp Anti-dandruff Shampoo her
Du kan se anmeldelserne for Schwarzkopf 3D MEN Anti-Dandruff Shampoo her

Andre kilder

Netdoktor.dk er en pålidelig kilde, hvis du som borger søger viden om lægefaglige emner. Det er eksperter inden for området, der udarbejder de forskellige artikler. Vi har anvendt Netdoktor.dk’s introduktion af skæl. 

Du kan se artiklen her

Sundhed.dk fungerer som en offentlig sundhedsportal for sundhedsområdet. Målgruppen er såvel borgere som sundhedspersonalet. Vi har gjort brug af websitets introduktion til beskrivelsen af, hvad skæl er, og hvordan der dannes skæl. 
Du kan se artiklen her

Dandruff Deconstructed er et privat site, der dykker ned i, hvilke ingredienser der er i de forskellige ingredienser. Vi har refereret til artiklen.
Du kan se artiklen her

Apoteket.dk er websitet for Danmarks Apotekerforening. Her kan du som borger få information og vejledning om forskellige lægefaglige emner. Vi har benyttet Apoteket.dk som kilde til, hvordan det er muligt at behandle skæl.
Du kan se artiklen her

Australian Bodycare er en kendt producent af hudpleje, der bygger på naturlig Tea Tree Oil fra Australien. Brandet har været på markedet i mere end 30 år. Vi har indhentet viden fra Australian Bodycares blog, der har en grundig gennemgang af emnet skæl.
Du kan se artiklen her

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Redaktionen

Skriv en kommentar