fbpx

Smilet er den letteste vej til et andet menneske, og derfor kan dit smil også have stor betydning for, hvordan du føler dig tilpas blandt andre. Der findes et væld af metoder til, hvordan du kan forbedre dit smil med behandlinger hos tandlægen. Det er dog ikke nødvendigvis tandlægens job, hvis du er ked af at smile, fordi du blotter meget af dit tandkød.

Et tandkødssmil eller gummy smile er kun et problem, hvis det holder dig tilbage fra at smile. Der er ingen risiko forbundet med at vise mere af tandkødet, men det kan påvirke lysten til at smile til andre. Der findes dog nemme og enkle løsninger, der kan få smilet tilbage på dine læber.

Hvad er tandkødssmil eller gummy smile?

Hvad er tandkødssmilEt tandkødssmil er, når du blotter en del af tandkødet, når du smiler. Det kan være i mere eller mindre grad, men for nogle kan det være meget hæmmende, at smilet ikke ser ”rigtigt” ud. Der er dog ikke noget galt, hvis du blotter tandkødet, når du smiler (kilde: Roskilde Privathospital).

Der er ikke nogen egentlig definition på, hvornår et smil er et gummy smile eller ej, så det handler meget om dine egne præferencer. Der er dog en tommelfingerregel, du kan bruge til at vurdere, om smilet er gummy eller ej – men i sidste ende er det en subjektiv vurderingssag.

Ofte vil et smil dog kategoriseres som ”almindeligt”, når mindre end 2 mm tandkød er synligt mellem toppen af tanden og underkanten overlæben ved et smil. Typisk vil mere end 3 mm mellem toppen af tanden og kanten af overlæben blive betragtet som et tandkødssmil.

Det anslås, at mellem 14% af kvinder og 7% mænd har et tandkødssmil, men det er kun baseret på dem, der kommer ind for at få smilet ordnet. Derfor er tallet formentlig meget højere (kilde: Espiredental).

Kræver gummy smile behandling?

Der er intet galt, hvis du har et tandkødssmil. Ofte vil du også have andre i den nære familie, der har det særlige smil. Genetik spiller nemlig en rolle for, hvordan din ansigtsmimik ser ud og arter sig.

Et tandkødssmil er ikke behandlingskrævende, men det kan gøre det mere behageligt at smile frit, hvis det påvirker din selvtillid. Der er flere lette og ikke-invasive måder, du kan komme det blottede tandkød til livs på, hvis du er ked af dit tandkødssmil.

Nogle mennesker har en mere veludviklet ansigtsmuskulatur. Det kan eksempelvis være en overaktiv muskel langs næsen, der trækker overlæben ekstra op ved smil. Grunden til at mere af tandkødet blottes, er at en enkelt muskel i overmunden er overaktiv (kilde: Cerix).

Der kan dog også være andre udløsende faktorer for, at dit tandkød blottes, når du smiler.

Dette kan du gøre ved dit gummy smile

Er du ked af at blotte tandkødet når du smiler, er der meget lette løsninger på problemet. Det kan behandles kirurgisk, men langt de fleste vælger den mindre invasive behandling med Botox.

Ifølge en større artikel fra Journal of Craniofacial Surgery, giver Botox, botulinum toxin-A, 100% forbedring for de patienter, der oplever problemer med tandkødssmilet.

De havde målt 3 forskellige grader og typer af tandkødssmil, givet en injektion og 2 uger senere igen målt på smilet. Forbedringen var beregnet til 100% for hver patient. Det konkluderes derfor også, at Botox er en meget pålidelig og ikke-invasiv løsning til mange forskellige typer af tandkødssmil.

Botox er den nemmeste og mindst invasive måde, du kan løse problemer med gummy smile på. Det vil give et naturligt resultat, og bivirkningerne er minimale (kilde: Craniofacial Surgery).

Få professionel hjælp til smilet

Få professionel hjælp til smiletBotulinum toksin A, bedst kendt under navnet Botox, lammer musklerne midlertidigt, og det kan derfor være en nem måde at komme smilet med blottet tandkød til livs på.

Ifølge Sundhed.dk er Botox brugt over hele verden til mere lægefaglige formål såsom at løsne op for krampetilstande hos mennesker, der har spastiske lammelser. Præparatet er dog bedst kendt som en del af behandlingen mod rynker og andre skønhedsfremmende formål.

Botox er en særlig type gift, der lammer de muskler, det er sprøjtet ind i. Stoffet blokerer hjernens signaler til musklerne gennem nerverne, så musklerne ikke kan trække sig sammen. Det virker kun lokalt og påvirker derfor ikke resten af kroppen, skriver Sundhed.dk.

Botox er meget effektivt til rynker, fordi du ikke længere er i stand til at rynke brynene eller panden efter en behandling. Musklerne slapper i stedet af, så huden synes mere glat og frisk.

Botulinum toksin A kan også have en gavnlig effekt, hvis du vil af med tandkødssmilet. Ved at sprøjte Botox ind på hver sin side af næsen og ramme de overaktive muskler, vil hele overlæben falde mere ned og ikke blotte tandkød, når du smiler.

Sådan foregår behandlingen af gummy smile med Botox

behandlingen af gummy smile med BotoxDet er altid bedst at opsøge professionelle, hvis du skal have lavet en Botox-behandling mod tandkødssmil. I Danmark har vi mange klinikker såsom Cerix og Roskilde Privathospital, hvor professionelle kan tage sig af din behandling. De har professionel viden om, hvordan du får det bedste resultat, og om de kan hjælpe dig med en Botox-behandling, eller om det kræver kirurgisk indblanding.

Processen er stort set den samme uanset hvilket professionelt sted, du får foretaget din Botox-behandling:

Konsultationen

Når du skal have en Botox-behandling mod tandkødssmil, vil du først komme til konsultation hos klinikken. Her vil I diskutere dine forventninger og aftale præcist, hvor og hvordan behandlingen vil foregå.

Der skal ifølge lovgivningen gå 48 timer fra konsultationen til behandlingen. Det er din sikkerhed for, at du ikke får lavet en behandling uden at være helt sikker på, at det er det rigtige valg.

På selve dagen

Nogle klinikker tilbyder, at du kan få smurt en let bedøvende creme på før behandlingen, som minimerer smerten. Det er dog ikke nødvendigt, for behandlingen er en kort affære.

Inden behandlingen går i gang, bliver området af ansigtet grundigt sprittet af. Injektionen foregår i muskulaturen ved siden af næsen, og en professionel vil vide præcist hvor og hvor meget, der skal til.

Det kan være ubehageligt under behandlingen, men det er en meget kortvarig proces. Det tager ofte kun et par minutter, før selve indsprøjtningen er overstået. Hele behandlingen fra start til slut kan ordnes på cirka en halv times tid.

Efter tandkødssmil behandlingen

Efter behandlingen må du ikke røre, gnide eller massere området eller ansigtet generelt i cirka 24 timer. Det er for at beskytte injektionsområderne, lade huden hele op og få Botoxen til at virke lokalt, hvor den er sprøjtet ind.

Virkningen vil som udgangspunkt for alvor sætte ind efter 3 til 4 dage, og den fulde effekt vil du opnå efter 2 uger.

Effekten vil vare ved i 3 til 4 måneder afhængigt af dig og din krop. Behandlingen kan gentages med cirka 12 ugers mellemrum, hvis du vil bevare resultatet (kilde: Roskilde Privathospital).

Derfor får nogle et gummy smile

Derfor får nogle et gummy smileDet er en helt naturlig ting, hvis du har et smil, der viser tandkød. Det kan dog ifølge Mtpleasantdentist skyldes en række ting:

Dårligt bid

En af de genetiske ting, der kan forårsage et gummy smile, er et dårligt bid. Når din overkæbe ikke flugter med din underkæbe, har du et dårligt bid, der kan give et smil med mere tandkød. Særligt hvis du har overbid, kan det give mere blottet tandkød.

Ofte er blottet tandkød et mindre problem, hvis du har et dårligt bid, for ofte følges det af alt fra problemer med kæbesmerter til skæve tænder. Har du et dårligt bid, bør du derfor starte med at diskutere det med din tandlæge. Måske skal der en bøjle til, så hele biddet kan rettes op og dermed fjerne det blottede tandkød ved smil.

Hyperaktiv overlæbe

En anden genetisk variant af grunden til gummy smile er en hyperaktiv overlæbe. Musklerne i overlæben og langs næsen er hos nogle mennesker mere aktiv. Muskulaturen trækker ekstra op i overlæben, og derfor blottes tandkødet, når du smiler.

Ved denne type af tandkødssmil vil en behandling med Botox ofte være meget effektfuld. Det går ind og lammer den hyperaktive overlæbe, så den i stedet falder mere naturligt ned. Ofte skal behandlingen gentages løbende, men det er en ikke-invasiv måde at løse et gummy smile på.

For meget tandkød

En af de mest almindelige grunde til et gummy smile er, at du har ekstra tandkød. Når voksentænderne bryder igennem, kan det medføre en overvækst af tandkød, der dækker en del af tænderne.

Der er ikke nogle problemer ved at have lidt ekstra tandkød, men det kan dække for et stykke af tænderne, så de ser mindre ud. Det medfører et gummy smile, hvor tandkødet blottes, fordi tænderne er dækkede til.

Infektion i tandkødet kan også få tandkødet til at hæve og dække mere af tænderne. Du kan dog undgå denne variation af tandkødssmilet ved at børste tænderne grundigt og bruge tandtråd, så du ikke får infektioner (kilde: Mtpleasantdentist).

4 måder du kan komme et tandkødssmil til livs

Der findes en række forskellige metoder, hvis du vil tandkødssmilet til livs, og det ikke kan foregå med Botox. Botox er en let og enkel behandling, men det er ikke løsningen, hvis der er andre ting til grund for det blottede tandkød end en lidt for aktiv overlæbe.

  1. Få ordnet tænder og kæbe

Hvis dit tandkødssmil skyldes dine tænder såsom et dårligt bid eller mindre kæbeproblemer, så kan det ofte løses med en tandbøjle. Særligt overbid kan medføre mere synligt tandkød, så der skal tænderne fikses, før du kommer tandkødssmilet til livs.

Er der noget med din tandstilling eller kæbe på spil, anbefales det ifølge Wahroongadental, at du tager en tur forbi tandlægen, før du kaster dig over andre løsninger.

  1. Kroner eller veneers

Ved nogle patienter er det tænderne, der synes for små i overmunden, og derfor giver mere synligt tandkød, når du smiler. Små tænder i overmunden kan skyldes både genetik eller slid.

En løsning kan være kroner eller veneers, der får dine tænder i overmunden til at syne længere og balancere mængden af tandkød vs. tænder i dit smil.

  1. Få fjernet tandkød

En mere invasiv løsning på tandkødssmil er at få fjernet en del af tandkødet. Det gør man, hvis tænderne ikke er brudt ordentligt igennem tandkødet og derfor ser små ud, fordi de er dækket til.

Du kan få fjernet tandkød, hvis det er muligt at fjerne noget uden at beskadige tænderne. Det kan både foregå kirurgisk eller med en laserbehandling.

  1. Læbekirurgi

Hvis du har en kort eller hyperaktiv overlæbe, så vil mere af tandkødet blive blottet, når du smiler. Med et kirurgisk indgreb kan læben positioneres, så smilet bliver mere naturligt (kilde: Wahroongadental).

Konklusion

Blotter du en del af tandkødet, når du smiler, kan det skyldes flere årsager. Oftest er det en ganske naturlig variant af smilet, der skyldes genetik. Der er dog flere effektive løsninger, hvis du vil gummy smile til livs.

Først og fremmest skal du have fundet ud af, om tandkødet blottes, fordi der er noget med din tandstilling, eller andet på spil. Hvis dit tandkødssmil skyldes en overaktiv overlæbe, så er løsningen ret enkel: Med en Botox-behandling hos Cerix eller Roskilde Privathospital kan du lamme den overaktive muskel, så læben falder på plads.

Kildeliste

Her har vi samlet en oversigt over de kilder, vi har anvendt i artiklen.

Sundhed.dk er er den danske offentlige sundhedsportal, der har eksisteret siden 2003. Vi har brugt artiklen ”Rynkebehandling med Botox ”skrevet af speciallæge Martin Heje i vores research af behandlingen af tandkødssmil.

Artiklen er opdateret den: 29. oktober 2019
Du kan læse artiklen her

Hos Wahroonga Family Dental Centre kan du læse meget mere om deres behandlinger, og de deler også informerende indhold på hjemmesiden. Blandt andet har vi anvendt artiklen ”How to fix a gummy smile”, hvor de gennemgår forskellige behandlingsmuligheder for tandkødssmil.

Du kan læse artiklen her

Karl Ryan Dentist er en tandlæge, der ejer hjemmesiden Mtpleasantdentist.com. På siden kan du både læse mere om deres services, men der er også informerende artikler på siden. Vi har anvendt artiklen ”What causes a gummy smile and how can you fix it?” fra 2020.

Artiklen er udgivet den: 16. september 2020
Du kan læse artiklen her

Espire dental er en amerikansk side for en række tandlæger, hvor du både kan finde en tandlæge, men også læse artikler om tænder og tandsundhed. Vi har brugt artiklen ”Can You Correct a Gummy Smile?” fra 2019 vores artiklen.

Artiklen er udgivet den: 13. december 2019
Du kan læse artiklen her

Roskilde Privathospital er et privathospital i Roskilde, der blandt andet tilbyder Botox-behandlinger mod gummy smile. Vi har anvendt dem i vores research om emnet og behandlingsmuligheder. De laver også kirurgiske indgreb.

Besøg siden her

Cerix er en kosmetisk speciallægeklinik med flere lokationer rundt om i Danmark, der tilbyder Botox-behandlinger og kirurgiske indgreb mod gummy smile. Vi har anvendt dem i vores research af tandkødssmil og behandlingen af det.

Besøg siden her

Duruel, Onurcem DDS, Ataman-Duruel, Emel Tuğba DDS, Berker, Ezel DDS, Tözüm, Tolga Fikret DDS. Journal of Craniofacial Surgery: maj/juni 2019. Udgivelse 30, udgave 3, s. 876-878.

FAQ

🧐 Hvad er et tandkødssmil?

Et tandkødssmil eller gummy smile er, når en del af tandkødet blottes, når du smiler. Det skyldes ofte en overaktiv muskel i ansigtet, men det er på ingen måde skadeligt.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🤔 Hvordan kommer jeg af med mit tandkødssmil?

Du kan enten få ordnet dit tandkødssmil kirurgisk eller med en Botox-behandling. Mange vælger Botox, da det giver naturlige resultater uden store bivirkninger.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🤩 Gør en tandkødssmil behandling ondt?

Ja, hvis du vil behandles for dit tandkødssmil, så vil der være smerte forbundet med behandlingen. Botox er den mindst invasive og smertefulde løsning.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Redaktionen

Skriv en kommentar