fbpx

Poser under øjnene er gerne en gene af kosmetisk karakter, der bidrager til et noget træt og slidt udseende. Er du en af de mange, der døjer med poser under øjnene, må du nok ofte lægge øre til bemærkninger som ”hvor ser du dog træt ud i dag”, hvilket kan virke utroligt sårende – især hvis du føler, at du har forsøgt at få en god nattesøvn, har lagt den perfekte makeup og ellers har prøvet at sætte håret op i en smart frisure. 

Denne kosmetiske gene kan derfor sagtens hæmme dig rent socialt, ligesom problemet kan blive så omfattende, at øjenlågsfunktionen bliver påvirket i negativ retning. 

Spørgsmålet er så, hvorfor nogle får problemer med poser under øjnene, mens andre går fri.

Årsagerne til poser under øjnene kan være mange – du kan være arveligt disponeret, men en trigger kan også være forskellige livsstilsfaktorer samt aldring. Heldigvis findes der gode behandlingsmetoder – du kan bl.a. gå på jagt i køleskabet efter kølende ingredienser, og i yderste fald kan en operation blive løsningen, f.eks. hos skønhedsklinikken CeriX eller Roskilde Privathospital.

Der er imidlertid stor forskel på, hvor godt problemet kan afhjælpes. Dog bør du ikke lade stå til, især ikke hvis du er led og ked af dine poser under øjnene.

Hvad er poser under øjnene?  

De fleste af os har prøvet at vågne op en morgen med store, hævede øjne – som var vi blevet stukket af en bi. Det kan være efter en glad tur i byen eller et par dage med for lidt søvn. Mens nogle døjer med poser under øjnene en enkelt dag, må andre døje med problemet dag efter dag. Uanset hvad, er det en ting, der påvirker selvbevidstheden. 

Som navnet antyder, dækker fænomenet over større udposninger under den nederste del af øjenlåget. Selve øjenlåget består af en øverst og nederst del, og som individ kan du både få problemer med hængende øjenlåg (øverst del) og poser under øjnene (nederst del). Begge dele er noget, der bl.a. kan få et løft ved en operation. 

Poser under øjnene kan være et træk, du har arvet fra dine forældre – så du kan ved lejlighed prøve at sammenligne jeres træk. Ser du en vis lighed? Er det tilfældet, vil det ofte kræve en del at få bugt med problemet, da det ligger i din DNA.

Det kan imidlertid også være et fænomen, der opstår naturligt, i takt med at du bliver ældre. Som Sundhed-online.dk nævner, vil musklerne blive svagere, ligesom huden bliver mindre spændstig grundet en aftagende kollagendannelse, hvorfor den slappe hud kan udmunde i folder under øjenlåget. Desuden kan de beskyttende fedtpuder rundt om øjeæblet løsne sig takket være det slappe bindevæv og begynde at bule ud. Poser under øjnene kan således være et udtryk for fedtdepoter, der er begyndt at skabe små buler i øjenområdet.  

De mere midlertidige poser under øjnene skyldes derimod, at der ophober sig væske i øjenvævet. Eftersom dette væv er ret fint, har væsken god mulighed for at ”putte” sig netop her. Væskeophobningen forsvinder i løbet af dagen, når du så småt begynder at bevæge dig. Her bliver det fordelt i resten af kroppen, og du vil opleve, at du genvinder sit normale udseende. Vil du undgå hævede øjne, kan du med fordel forsøge at ligge højt med hovedet om natten, så væsken ikke samler sig omkring øjnene, samtidig med at du forsøger at få en god nats søvn.

Andre almindelige årsager til poser under øjnene

Arv og alder behøver imidlertid ikke at være de eneste faktorer, der udløser poser under øjnene. Femina er et af de magasiner, der har dykket nærmere ned i årsagerne til poser under øjnene.

Én af de oftest forekommende årsager til hævede øjne er allergier, herunder pollen og kæledyrsallergier. Samtidig kan manglende søvn forårsage, at du begynder at gnide dig ret meget i øjnene – og det er en dårlig vane, da den gnidende bevægelse kan resultere i sprængte blodkar og dermed også mørke rande og poser under øjnene. Mørke rande er i øvrigt en ting, der ofte ses i forbindelse med poser under øjnene, men det er to forskellige tilstande, hvilket Sundhed-online.dk også påpeger.

En anden udløsende faktor kan være manglende vitaminer grundet en ernæringsfattig kost. Ifølge Feminas gennemgang er det manglen på antioxidanter samt vitaminerne B12, K, E og C, der kan forårsage poser under øjnene. Særligt rygere bør indtage ekstra meget E- og C-vitamin. Årsagen er, at tobaksrøgen vil nedbryde de omtalte vitaminer.

Det skal også understreges, at der kan være en række andre mere medicinske tilstande som udløsende faktorer, herunder jernmangel, væskeophobning i kroppen (problemer med nyre, hjerte og lever) eller stofskifteforstyrrelser, ifølge Netdoktor.dk.

De nemme tricks til at afhjælpe poser under øjnene

eyes (1)

Er dine poser under øjnene af en mere midlertidig karakter, er der en del gode tips til, hvordan du gør dem mindre synlige – et såkaldt quick fix. Måske er du netop stået ud af sengen og får et mindre chok, da du ser dig selv i spejlet – grundet de ret så synlige poser under øjnene. Og så lige netop i dag, hvor der skal tages billeder af alle til virksomhedens intranet. Eller måske er det dagen, hvor du skal på den vigtige date.

Magasinet Woman har oplistet flere af de tips, der kan hjælpe dig i nødens stund – og ofte skal du blot en tur forbi køleskabet eller køkkenskabet for at finde de nødvendige ingredienser. Det lyder nemt – og det er det også.

Ét af de klassiske tips kender du måske allerede – agurkeskiver, der placeres direkte på øjnene og får lov til at virke i nogle minutter. Det er et råd, der har været anvendt i adskillige år, men måske ved du ikke helt, hvorfor det virker. Det handler om en kombination af flere ting. Dels indeholder agurken store mængder vand, der afkøler øjnene ganske effektivt – f.eks. hvis du vågner om morgenen med hævede øjne – og dels har den har en portion askorbinsyre, der formår at trække væsken ud af de respektive hævelser.

Generelt er det godt at benytte et koldt pres på øjnene, og har du ikke lige en agurk i køleskabet, kan du også gøre brug af poser med frosne grøntsager, en kold ske eller lignende genstande. Andre medier nævner også både æggehvider og mælk – så du kan jo passende gå i gang med at lave din egen lille forbrugerundersøgelse.

Det er både nemt og billigt at gå på hugst i køleskabet, og det virker for mange. Men der findes skam andre gode ting i køkkenskabet. 

Selvom du måske ikke er den store tedrikker, kan det være en god idé at have lidt tebreve på lager (helst grøn eller sort te) – specielt hvis du døjer med hævede øjne fra tid til anden. Det er endnu et tip, der kommer direkte fra magasinet Woman, men som oprindeligt er hentet fra en undersøgelse foretaget af US National Library of Medicine National Institutes of Health. Teens hemmelighed er, at den indeholder stærke antioxidanter, heriblandt tannin, der sætter spark i blodgennemstrømningen og modvirker både poser under øjnene og mørke rande.  

Én af jokerne – som du passende kan præsentere for vennegruppen – er brugen af ukogt kartoffelmos. Det lyder måske en tand usandsynligt, men det er et tip, der går igen mange steder. Anvend kartoffelmosen som en slags maske på problemområdet, og lad den sidde i godt 30 minutter. Du kan finde den præcise fremgangsmåde i Feminas artikel om poser under øjnene. Det er her værd at notere sig, at metoden er klinisk dokumenteret, så måske skulle du give det et skud.

Der findes dog også andre gode tips til at slippe af med poser under øjnene – og de fleste er forholdsvis nemme at integrere i hverdagen. Det handler i bund og grund om at implementere en sundere livsstil. Tipsene er bl.a. nævnt hos Femina og Woman, men også i andre artikler om samme emne. De bedste tips tæller:

  • Drik masser af vand – skær ned på alkohol (alkohol kan resultere i væskeansamlinger)
  • Forsøg at spise sundt – gerne madvarer med masser af jern, såsom bønner og kål
  • Undgå store mængder salt (det kan forårsage, at væsken netop ophober sig ved øjnene)
  • Brug gerne cremer med K- og A-vitamin (A-vitamin er allerede kendt for at have en dokumenteret anti-aging effekt)
  • Fjern al makeup, inden du går i seng
  • Undgå at ryge (dine blodkar kan blive endnu mere blålige, når du ryger – dermed bliver mørke rande også endnu tydeligere)
  • Undgå solskader – brug altid solcreme
  • Forsøg gerne at massere øjenområdet i ny og næ ved hjælp af fingrene

De mere drastiske midler til poser under øjnene

De nemme tricks kan som sagt afhjælpe poser under øjnene, der har en mere midlertidig karakter. Hvis dine poser under øjnene har en mere permanent karakter, kan du stadig godt gøre en del for at få has på problemet, men der er ingen garanti for, at det helt forsvinder. Du vil dog i adskillige tilfælde kunne se en vis lindring – og givetvis nok til, at du vil føle dig endnu bedre tilpas i de forskellige hverdagssituationer. 

Begynder øjenlågsproblemerne at blive en fysisk gene (og dermed ikke længere kosmetisk), vil du i samråd med din læge have mulighed for at få en henvisning til en offentlig sygehusbehandling, hvor du kan få dækket dine udgifter. 

Du kan også søge behandling i privat regi, hvor du selv betaler regningen. Det gælder særligt, hvis øjenproblemet vurderes som værende af en kosmetisk karakter. Én af de førende skønhedsklinikker i Danmark er CeriX, der udfører en lang række kosmetiske behandlinger, herunder brystløft, permanent hårfjerning og diverse øjenlågsindgreb for såvel det øvre som det nedre øjenlåg. Går du ind på deres hjemmeside, vil du kunne finde en fyldestgørende gennemgang samt tilhørende videoer og informationer om behandlings- og restitutionstid. 

Vælger du øjenlågskirurgi hos CeriX, vil behandlerne via indgrebet fjerne den overskydende hud samt de fedtdepoter, der poser ud. Bemærk, at det i enkelte tilfælde kræver, at musklen skal sys. Metoden er imidlertid yderst skånsom og er baseret på nogle af de teknologier, som bliver anvendt af førende amerikanske plastikkirurger i bl.a. Los Angeles, hvor man om nogen har ekspertise med forskellige former for plastikkirurgi. 

To af de andre skønhedsbehandlinger, der er meget effektive mod poser under øjnene, er botox samt indsprøjtning af restylane. De giver ikke permanente resultater, men virkningen af f.eks. restylane kan godt holde i op til adskillige måneder.  

Også Roskilde Privathospital udfører forskellige former for øjenlågsoperationer, og første skridt er, at du bliver indkaldt til en grundig forundersøgelse. Her bliver problemet afdækket, og du får klarlagt, om der eventuelt er brug for en yderligere behandling, eksempelvis ved hjælp af botox og fillers. Selve indgrebet vil have en varighed af ca. 1 time, og du kan forvente at kunne tage hjem efter ca. 2 timer.  

Operationerne vil i mange tilfælde kunne give ansigtet et flot løft, så du ser mindre træt ud – og undgår de sårende bemærkninger. Det er dog ikke altid nogen mirakelkur, og du skal være OBS på, at der kan forekomme varierende resultater alt efter omfanget af det givne tilfælde, genetiske forhold, levevis og bindevævsforhold. 

Behandlinger på skønhedsklinikker og privathospitaler kan hurtigt løbe op i en udskrivning på adskillige tusinde kroner. Det kan være en hindring for flere patientgrupper, men ofte er det muligt at iværksætte forskellige afbetalingsinitiativer, så du ikke skal vente længere end højst nødvendigt på behandlingen. 

Cerix-300x115

CeriX er et velkendt dansk brand med speciale i kosmetiske behandlinger. Virksomheden har 7 klinikker og er registreret samt godkendt af styrelsen for patientsikkerhed.

Læs om andres oplevelser med CeriX her

Makeup – når du har brug for et hurtigt touch-up

Makeup er naturligvis ikke nogen endegyldig behandling af poser under øjnene, men mens du afprøver de forskellige teknikker eller undersøger mulige kirurgiske indgreb, kan du altid forsøge at dække poserne bedst muligt. Her er makeup det gyldne hjælpemiddel, og på dagens marked finder du en række gode produkter.

Hvis du blot er en lille smule ferm med produkterne i makeuptasken, kan du forsøge at dække dine poser under øjnene med en god concealer. Det fungerer typisk bedst med en flydende variant, og på nettet kan du finde en lang række gode bud på, hvilken concealer der virker bedst mod såvel poser under øjnene som mørke rande. Særligt ved mørke rande har flere haft held med at bruge en læbestift til at dække den mørke/blålige tone – du kan bl.a. læse artiklen ”Her er det ultimative trick til rande under øjnene” på Alt.dk, hvor du også finder en video til fremgangsmåden. 

Vi kan også varmt anbefale, at du tager et nærmere kig på vores bedst i test-gennemgang af forskellige former for makeup, herunder concealere.

Konklusion – kan jeg gøre noget ved poser under øjnene?

eyes 1 (1)

Døjer du med poser under øjnene, skal du først og fremmest forsøge at finde årsagen hertil. Er du arveligt disponeret for poser under øjnene, eller er det alderen, der er ved at sætte ind? Hvis ja, kan du eventuelt forsøge at opsøge enten din læge eller en privatklinik for at få svar på, om et øjenlågsløft eller produkter som restylane og botox kan afhjælpe problemet. 

Har du en idé om, at poserne under øjnene kunne være livsstilsrelaterede, kan du aktivt gå ind og ændre på nogle valg i hverdagen – lige fra at kvitte smøgerne til at drikke mere vand og indtage en mere sund kost. Virkningen kommer ikke fra den ene dag til den anden, men er et skridt i den rigtige retning på den lange bane. Samtidig kan du også med fordel supplere med cremer med bl.a. K- og A-vitamin, så du kan få tilført et ekstra boost til huden. Cremer kan også være en løsning, hvis dine poser under øjnene endnu ikke er så markante. Øjencremer med bl.a. retinol kan være med til at stimulere hudens celler til at fremme kollagendannelsen, ifølge Roskilde Privathospital. De har således ikke en permanent virkning, så du skal jævnligt ud at købe cremer for at kunne opretholde virkningen.

Vågner du en morgen med poser under øjnene, kan du finde en lang række gode tips til, hvordan du lynhurtigt får hævelsen til at forsvinde – det kan være enkle ting som at lægge et par agurkeskiver eller teblade hen over øjnene.  

Så jo, du kan sagtens gøre noget ved dine poser under øjnene. Du kan i de fleste tilfælde ikke helt fjerne dine poser under øjnene, men kan gøre dem mindre synlige. Du kan booke en konsultation hos enten CeriX eller Roskilde Privathospital.

privathos

Roskilde Privathospital er en af de førende klinikker indenfor diverse kosmetiske behandlinger. Virksomheden lægger stor vægt på kvalitet, etik, engagement og omhu.

Læs om andres oplevelser med Roskilde Privathospital her

FAQ

🧐Hvorfor får jeg poser under øjnene?

Du kan være arveligt disponeret, ligesom alderen kan spille ind via et mere slapt bindevæv og løse fedtpuder, der ophober sig under det nederste øjenlåg. Omvendt kan poser under øjnene også skyldes væskeophobninger og livsstilsrelaterede faktorer som rygning, dårlig kost og for lidt søvn.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🤩Hvordan fjernes poser under øjnene?

Du kan lave et quick fix ved at dække øjenområdet med noget koldt, eksempelvis agurkeskiver, eller teblade med masser af antioxidanter. På den lange bane kan du forsøge at indføre en sundere livsstil med bl.a. masser af vand og søvn, ligesom du kan ty til kirurgiske indgreb eller brug af restylane og botox.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🤔Hvad koster det at få fjernet poser under øjnene?

Er dine poser under øjnene til fysisk gene, kan du få det offentlige til at dække din behandling. Er der derimod tale om kosmetiske gener, kan du blive behandlet på et privathospital eller en skønhedsklinik. Her betaler du selv, og prisen afhænger meget af den ønskede behandling og omfanget.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Beskrivelse af kilder

Sundhed-online.dk er en sundhedsportal af dansk oprindelse, der blev stiftet tilbage i 2011. Websitet har til hensigt at give læserne en uafhængig gennemgang af forskellige medicinske tilstande.

Vi har i denne gennemgang inddraget portalens behandling af poser under øjnene, da artiklen ganske grundigt beskriver årsagerne hertil, ligesom redaktionen redegør for risikofaktorer og mulige behandlinger.

Læs hele artiklen her

Netdoktor.dk omhandler lægefaglige emner forfattet af læger og eksperter. Foruden artikler rummer websitet også et brevkassesegment, hvor læserne har mulighed for at stille spørgsmål til konkrete problemstillinger. Netdoktor.dk har på månedsbasis 2 mio. besøg.

Vi har i vores gennemgang anvendt brevkassesektionen på Netdoktor.dk, i henhold til årsager til poser under øjnene, og hvilke behandlingsmuligheder du har som patient i sundhedsvæsenet. Artiklen kommer bl.a. ind på, at poser under øjnene kan skyldes væskeophobninger.

Du kan læse artiklen her

Det danske magasin Woman henvender sig til kvinder i 20’erne, og emnerne spænder vidt inden for felterne sundhed, kærlighed og beauty. Artiklerne bliver præsenteret i en uhøjtidelig tone, og målet er at flette et pålideligt venindebånd med læserne. Magasinet bliver udgivet af svenske Bonnier Publications.

Womans artikel ”9 simple tricks til at slippe af med poser under øjnene” har været en vigtig kilde for vores gennemgang af de forskellige tips til, hvordan du afhjælper poser under øjnene. De 9 simple tricks bygger på en god blanding af husholdningsråd og ekspertundersøgelser fra bl.a. US National Library of Medicine National Institutes of Health. Artiklen er forfattet af Amalie Kjær Boel.


Artiklen er publiceret den: 30. juni 2018

Læs hele artiklen her

Det danske magasin Femina bliver udgivet af Aller, og artiklerne vedrører alt fra boligindretning til mode. Det henvender sig specifikt til den kvindelige målgruppe. Femina er blevet udgivet siden 1952 og er en efterfølger til magasinet Nordisk Mønster Tidende.

Feminas artikel ”Forebyggelse og behandling: Poser under øjnene” har været en vigtig kilde i vores gennemgang, da den gennemgår tips og mulige behandlinger ved poser under øjnene. Rådene bygger på udsagn fra dermatolog Henrik Flindt-Hansen. Artiklen er forfattet af Marie Tromborg Petterson. 


Artiklen er publiceret den: 6. februar 2017


Læs hele artiklen her

Alt.dk indhenter nyhedsartikler fra 8 forskellige magasiner. Der er tale om Alt for Damerne, Hendes Verden, Fit Living, Hjemmet, Rum, Eurowoman, Boligliv og Vores Børn.

Vi har valgt at benytte artiklen ”Her er det ultimative trick til rande under øjnene” på Alt.dk som kilde for vores egen gennemgang. Artiklen er forfattet af Frederikke Pontoppidan og beskriver gode tips til, hvordan man dækker mørke rande med eksempelvis læbestift. Eftersom mørke rande hænger uløseligt sammen med poser under øjnene, har vi fundet det relevant at inddrage artiklen i kapitlet om makeup, der kan dække såvel poser under øjnene som mørke rande.

Artiklen er publiceret den: 27. juli 2018

Læs hele artiklen her

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Redaktionen

Skriv en kommentar