fbpx

Der er nok ikke nogen, der undgår at få rynker på ét eller andet tidspunkt i livet. For nogle viser de sig som små, fine linjer, mens de for andre er mere dybe og tydelige.

Rynker i panden kan nemt gøre at du både ser ældre, sur eller uoplagt ud. Heldigvis findes der flere forskellige behandlinger, du kan vælge imellem, hvis du gerne vil have fjernet eller mindsket dine rynker i panden.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvorfor rynker i panden opstår og hvilke behandlingsformer, der er tilgængelige. Du kan nemlig sagtens komme rynkerne til livs med behandlinger hos professionelle klinikker som Roskilde Privathospital eller CeriX.

Derfor får du rynker i panden

Det at få rynker er en naturlig del af kroppens aldringsproces. Som vi bliver ældre, bliver vores hud tyndere og mister noget af elasticiteten. Ifølge Sundhed.dk er der også flere andre faktorer, der spiller ind i forhold til, hvem der bliver særligt hårdt ramt af rynker i panden og ansigtet generelt. Eksempelvis har arvelige forhold en betydning, ligesom du også har større risiko for at få rynker, hvis du har meget lys hud, der har svært ved at blive brun.

Sundhed.dk fremhæver desuden, at nogle ydre faktorer, der hænger sammen med vores livsstil, har indvirkning på, hvor mange rynker, du får. Rygere får generelt flere rynker end ikke-rygere, fordi rygning ødelægger de små fine blodkar, der ernærer huden.

Folk, der opholder sig meget i solen uden at bruge solcreme, kan også få flere rynker, fordi UVA- og UVB-stråler fra solen med tiden gør huden tyndere (kilde: Sundhed.dk).

Få panderynkerne fjernet med botox

Mens rynkecremer er noget, du kan bruge præventivt, findes der også måder at behandle rynker i panden, når du først har fået dem. Det kan f.eks. være med botox.

Roskilde Privathospital tilbyder rynkebehandlinger med botox som et alternativ til en operation med pandeløft/øjenbrynsløft, som er et langt større indgreb. Botoxen kan nemlig give et lignende resultat. Ifølge Roskilde Privathospital virker botox på den måde, at det hæmmer nerveimpulser til de små, mimiske muskler. Det får musklerne til at slappe af, og udglatter derved rynkerne. Effekten på en behandling med botox aftager efter 3-6 måneder, men forlænges ofte ved gentagne behandlinger.

Beslutningen om at få en botox behandling, er en du bør overveje grundigt, inden du tager den. Der er nemlig både fordele og ulemper ved at bekæmpe rynker i panden på den måde. Læs f.eks. denne guide fra Femina, der giver dig et overblik over, hvad du bør sætte dig ind i og overveje, inden du vælger at få botox.

Sådan foregår behandlingen med botox

Inden du vælger at få botox for at fjerne dine bekymringsrynker eller andre rynker i panden, er det vigtigt, du sætter dig ind i, hvordan behandlingen foregår, og hvad du bør vide forud for behandlingen.

Hos CeriX skal du først til en konsultation med en af deres kosmetiske specialister, hvor du vil blive undersøgt og sat grundigt ind i metoder, mulige bivirkninger, forløbet efter behandling og andet relevant information. Herefter skal der gå mindst 48 timer inden din behandling. Til selve behandlingen injiceres botox i musklerne under huden med en meget lille nål.

Ifølge CeriX føler de fleste kun et lille prik. Efter behandlingen vil der være små hævelser ved stikkene, men de forsvinder efter 10-30 min. Nogle oplever også at få lidt blå mærker eller en forbigående hovedpine de første par dage efter behandlingen.

Efter 3-4 dage vil du begynde at kunne se virkningen af behandlingen og efter 10-14 dage opnås den fulde effekt af botox behandlingen (kilde: CeriX).

Bivirkninger ved botox

Ifølge Sundhed.dk er bivirkninger efter behandling med botox usædvanlige. Nogen kan dog opleve at øjenbrynene eller øjenlågene hænger lidt, efter de har fået botox i panden. Det forsvinder i takt med at effekten af botoxen aftager.

Endnu sjældnere, skriver Sundhed.dk, kan du risikere at få dobbeltsyn og uklart syn. Hvis det sker, skal du straks opsøge læge.

Selvom egentlige bivirkninger er sjældne, gør Sundhed.dk opmærksom på, at du ikke helt nøjagtigt kan forudsige, hvordan indsprøjtningerne med botox vil fungere på den enkeltes ansigtsmuskler. Du kan altså ende med et resultat, der er lidt anderledes, end du havde forestillet dig. Det er noget, du bør overveje, inden du tager beslutningen om at få botox mod rynker i panden.

Få fillers mod rynker i panden

Botox er ikke den eneste metode til at få bugt med rynker i panden. Det kan også gøres med fillers. Ifølge Sundhed.dk består fillers af hyaluronsyre, som er en rumopfyldende gel. Det sprøjtes ind i huden for f.eks. at give fyldigere læber eller forme kindbenene, men altså også som behandling mod rynker. Hyaluronsyre produceres bl.a. i brusk og hud hos både dyr og mennesker, men sundhed.dk skriver, at den hyaluronsyre, der bruges til fillers, fremstilles af bakterier, og bliver altså ikke udvundet fra dyr. Det betyder, at allergiske reaktioner er meget sjældne.

Volumen til huden med hyaluronsyre

Roskilde Privathospital beskriver fillers som en ikke-permanent behandling, hvor du får genoprettet hudens indhold af hyaluronsyre og tilføjet volumen. Det udjævner rynkerne. Med alderen mister huden nemlig sit indhold af hyaluronsyre, og det gør, at hudens evne til at binde fugt formindskes. Tabet af fugtighed, volumen og elasticitet, er det, der giver rynker.

Behandlingen på Roskilde Privathospital tager ca. 30 min. og er relativt smertefri, da gelen sprøjtes ind med en ultratynd nål. Efter behandlingen vil du opleve lidt rødme, hævelse, blå mærker, kløe og ømhed i området. Det aftager dog hurtigt igen. Effekten af fillers holder i 6-12 måneder, men ligesom med botox, forlænges virkningstiden ved gentagne behandlinger.

Bekymringer giver dig rynker mellem øjenbrynene

De dybe rynker, der kan komme mellem øjenbrynene, kaldes typisk for bekymringsrynker. Det er ifølge CeriX helt normalt, at du på et tidspunkt får disse rynker. Det kan f.eks. være pga. ens alder, men de kan også opstå, hvis du går igennem en svær periode i sit liv med mange bekymringer.
Mange er kede af at have netop denne type rynker, da de sidder i samme højde som øjnene, og derfor er noget af det, man først lægger mærke til ved ansigtet. Samtidig kan de også nemt gøre, at du ser sur eller træt ud.

Bekymringsrynker kan dog behandles på flere forskellige måder, ligesom andre rynker i panden, også kan. Både på Roskilde Privathospital og hos CeriX, kan du modtage behandling med botox eller filler mod panderynkerne. Der findes også flere naturlige metoder til at behandle rynker og gøre dem mindre udtalt.

Fjern bekymringsrynkerne på en naturlig måde

Selvom både botox og filler er effektive og sikre måder at få bugt med rynker i panden på, så er det ikke det rette valg for alle. Det kan f.eks. være at du lider af nåleskræk, at du ikke har lyst til eller mulighed for at betale prisen for at få fjernet bekymringsrynkerne på den måde, eller måske vil du bare hellere afsøge naturlige midler til at fjerne rynker først.

Naturlige midler er der også nok af. Mainlifestyle.dk har lavet en guide over fem forskellige måder, du kan fjerne dine rynker på naturlig vis. De anbefaler f.eks. at du bruger produkter du formentlig allerede har derhjemme, som f.eks. æggehvide eller olivenolie. Æggehvide indeholder nemlig de gavnlige B- og E-vitaminer, og olivenolie kan ifølge mainlifestyle.dk irritere de små øjenrynker og gøre din hud blød og glat.

Derudover anbefaler de, at du masserer dig selv, for at komme rynkerne til livs, eller angriber problemet indefra ved at spise frugt og grønt med A- og D-vitaminer.

Særligt for at komme af med bekymringsrynkerne foreslår mainlifestyle.dk at masserer citronsaft ind i huden ved bekymringsrynkerne. Den sure citron får huden til at se lysere ud, og er samtidig med til at reducere forekomsten af nye rynker.

(Kilde: Mainlifestyle.dk)

Forebyg med cremer mod rynker i panden

Hvis du bruger meget tid i solen, er det altså vigtigt at huske solcremen, for at forebygge din risiko for at få mange rynker i panden.

Der findes en lang række rynkecremer, der er særligt udviklede til at forebygge rynker, som bl.a. beskytter mod solens stråler. Cremerne indeholder også vitaminer, micro-collagen og næringsstoffer, der er med til at forebygge alderstegn og holde huden ung. Der findes både rynkecreme til mænd og til kvinder.

Unge får også rynker i panden

Mange tænker, at rynker først er noget, der kommer sent i livet. Faktisk kan du dog blive ramt af rynker i panden tidligere, end du lige går og regner med. Der er ikke mange, der har lyst til at have rynker i panden som ung, og ifølge DR er der et stigende antal af unge under 30, der får behandlinger på skønhedsklinikker, for at komme deres rynker til livs.

Hos den kosmetiske- og plastikkirurgiske speciallægeklinik CeriX handler rynkebehandlinger heller ikke nødvendigvis om at fjerne alderstegn ved kunderne. Det handler i ligeså høj grad om at reducere de rynker, der gør, at du ser træt og uoplagt ud, så du får et friskere udseende.

Konklusion

Rynker i panden er en naturlig del af det at blive ældre, men det er ikke ensbetydende med, at du bare skal acceptere et udseende, du ikke er tilfreds med.

Cremer med vitaminer og micro-collagen kan være med til at forebygge alderstegn som rynker. Har du allerede fået rynkerne, kan det dog være gavnligt at blive behandlet med botox eller fillers. Det er to behandlingsformer, der begge er relativt smertefrie, og hvor der kun sjældent opleves bivirkninger.

Ved botox bør du dog alligevel være forberedt på, at resultatet kan være anderledes, end du havde regnet med. Det skyldes, at du ikke med 100% sikkerhed kan forudsige, hvordan dine ansigtsmuskler reagerer på behandlingen.

Er du ikke til behandlinger med botox eller fillers, så findes der også en række naturlige midler, der har en gavnlig effekt på bekymringsrynker og andre rynker i panden. Det er f.eks. massage og bestemte frugter og grøntsager.

Uanset dine ønsker og behov, kan du altså finde en behandling af rynker i panden, der passer til dig. Det handler om at træffe et velinformeret valg, så du kan føle dig godt tilpas i din krop.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arberjde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Sundhed.dk blev etableret i 2003, og er landets fælles offentlige sundhedsportal. Vi har anvendt deres artikel om rynker, der er udarbejdet af Tove Agner, overlæge, dr. med., Dermatologisk-venerologisk afd., Bispebjerg Hospital, Annika Norsk Jensen, speciallæge i almen medicin, ph.d. og Camilla Sachs, speciallæge i almen medicin, Birkerød.

Artiklen er udgivet den: 28. august 2019
Du kan se artiklen her

Deres artikel om rynkebehandling med botox er udarbejdet af Martin Heje, overlæge, Plastikkirurgisk afdeling, Aarhus Sygehus, Erling Peter Larsen, speciallæge i almen medicin, Linda Jakobsen, Overlæge, ph.d., Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet, København og Bjarne Lühr Hansen, ph.d., lektor, alm. prakt. læge, Syddansk Universitet, Odense

Artiklen er udgivet den: 29. oktober 2019
Du kan se artiklen her

Deres artikel om filler behandling er udarbejdet af Martin Heje, overlæge, Plastikkirurgisk afdeling, Aarhus Sygehus, Erling Peter Larsen, speciallæge i almen medicin, Linda Jakobsen, Overlæge, ph.d., Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet, København og Bjarne Lühr Hansen, ph.d., lektor, alm. prakt. læge, Syddansk Universitet, Odense.

Artiklen er udgivet den: 28. oktober 2019
Du kan se artiklen her

CeriX er Danmarks største kæde af speciallægeklinikker. De har speciale indenfor kosmetik og plastikkirurgi. CeriX har et meget moderne privathospital i Hellerup og klinikker i hele landet. Bl.a. i København, Odense, Aarhus og Aalborg.

Du kan se deres hjemmeside her

Roskilde Privathospital er et moderne privathospital med en lang række specialiserede kirurger. De tilbyder operationer og behandlinger indenfor flere forskellige områder, bl.a. plastikkirurgi og andre kosmetiske behandlinger.

Du kan se deres hjemmeside her

DR, eller Danmarks Radio, er et dansk medie, der selv beskriver at deres kerneopgave er at understøtte demokratiet, bidrage til den danske kultur og styrke fællesskaber i landet. På hjemmesiden dr.dk deler de nyheder indenfor alle emner både fra Danmark og fra udlandet.

Vi har brugt artiklen ”Clara på 29 har fået fjernet sin bekymringsrynke i panden” skrevet af Laura Marie Sørensen.

Artiklen er udgivet den: 8. juli 2014
Du kan se artiklen her

Mainlifestyle.dk er en del af MAIN universet, der er ejet af Aller Media. På Mainlifestyle.dk deles der artikler, guides, interviews og meget mere, der omhandler alt indenfor livsstil, skønhed, mode osv.
Vi har taget udgangspunkt i deres artikel ”5 nemme tips til at fjerne rynker naturligt”.

Artiklen er udgivet den: 17. oktober 2019
Du kan se artiklen her

Femina er et medie, der også ejes af Aller Media. Det blev startet i 1874 og har altid været særligt rettet mod kvinder. I Femina udgives der inspirationsartikler, tips, guides og meget mere, der omhandler alt fra personlig udvikling til mad og bolig.

Vi har taget udgangspunkt i deres artikel ”Guide: 9 ting du skal vide, før du får lavet botox” af Thea Møller Ronex.

Artiklen er udgivet den: 13. februar 2017
Du kan se artiklen her

FAQ

🧐 Hvad er bekymringsrynker?

Bekymringsrynker, også kaldet 11-tals rynker, er de dybe rynker, man får mellem øjenbrynene. De kommer med alderen eller som følge af en svær tid i livet, og kan få os til at se sure, trætte og bekymrede ud.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🤔 Hvordan fjernes rynker i panden?

Der findes flere måder at fjerne eller mindske rynker i panden på. Det kan f.eks. være med cremer, naturlige metoder eller ved hjælp af botox. Læs mere om de forskellige muligheder i artiklen ovenover.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

🤩 Hvad koster det at få fjernet rynker i panden?

Prisen for at få fjernet bekymringsrynker og andre rynker i panden, afhænger af hvilken behandling, du skal have. Se priserne på de forskellige behandlinger hos CeriX her og Roskilde Privathospital her.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Redaktionen

Skriv en kommentar