fbpx

Har du leverpletter, som du er træt af?

Din huds udseende har stor påvirkning på dit selvværd og om du føler dig godt tilpas i din krop. Huden er tit noget af det første, vi lægger mærke til, når vi taler med andre, så det er helt naturligt, at du er opmærksom på, om din hud tager sig bedst muligt ud.

Derfor kan det være enormt frustrerende, når leverpletter begynder at vise sig på dine hænder eller i ansigtet og du ikke ved, hvad du skal gøre ved dem. Der er også en fordom om, at leverpletter kommer med alderen, så derfor kan mange begynde at føle alderen trykke, når de små pletter dukker op.

Leverpletter er ikke farlige for din sundhed, så det er rent kosmetisk, at de kan være til gene. Men hvordan bliver du fri for pletterne og kan du undgå dem? 

Hvad er leverpletter?liver spots

Leverpletter har trods navnet ikke noget at gøre med din lever. På latin har de navnet solare lentigines, som betyder solfremkaldte fregner eller aldersforandringer. De kan opstå, fordi huden har været udsat i solen i mange år. 

De skyldes en øget aktivitet af melanocytter, som er de celler, der danner hudens farvestof melanin. Melanocytterne reagerer på sollys ved at danne mere melanin og det er for eksempel derfor, at vi bliver brunere om sommeren, når solens stråler rammer os oftere og kraftigere. 

Leverpletter er er en ophobning af pigmenter i det øverste lag i huden, og derfor ser du dem typisk på steder, der er specielt udsatte for meget sol. De dukker ofte i ansigtet, hænderne, underarmene og på issen hos mænd.

Huden forsvarer normalt mod solens stråler ved at gøre huden ensartet brun, men leverpletter er i bund og grund solskader, så det er derfor, de oftest opstår disse steder og sjældnere på dele af kroppen, der for det meste er dækket til at tøj.

Ophobningen af pigmenter gør også, at melaninen ikke kan slippe væk igen, så derfor falmer pigmentpletter ikke på samme måde som resten af hudens farve, når sommeren går på hæld.

Leverpletters udseendeliver spots

Når du får leverpletter, kommer de frem som flade, brune og afgrænsede forandringer i huden. De kan blive 3-4 cm i diameter og har samme farve i hele området. De kan godt ligne modermærker. 

Du kan ikke mærke pletterne på huden og du vil typisk ikke være generet af kløe eller andre gener i området.

Er leverpletter farlige?

Leverpletter er ikke farlige i sin natur. Da det kun er en ophobning af pigment, er de harmløse og behøver derfor ingen behandling.

De kan være farlige i den forstand, at de kan forveksles med ondartede modermærker, så du ikke får nye modermærker undersøgt af lægen, fordi du tænker, at det er leverpletter. Specielt modermærkekræft i ansigtet kan forveksles med leverpletter. 

Så hvis du begynder at få pigmentpletter, er det en god idé at holde ekstra øje med, at det faktisk er leverpletter. Hvis mærket ændrer sig, er uens i farven eller har sorte prikker i midten, er det smart at søge råd hos en læge.

Man kan bruge mængden af leverpletter som en god indikation af, hvor meget sol, man har fået gennem livet. 

Når man opholder sig meget i solen og ofte bliver solbrændt eller solskoldet, øger det risikoen for at få hudkræft. Så har du rigtig mange leverpletter, kan du være i større fare for en alvorlig sygdom eller hudkræft, så hold øje med ændringer på huden og gå ofte til læge.

Derfor får du leverpletterliver spots

Pigmentpletter er et resultat af en solskade i huden. Oftest kan hudens forsvar beskytte mod solen ved at øge melaninproduktionen, så huden bliver mørkere. 

Hvis huden bliver meget solbrændt eller solskoldet, kan huden producere så meget melanin, at der kan ske en ophobning af pigment i området. Disse ophobninger viser sig i form af flade, brune pletter, som vi kender som leverpletter eller gammelmandspletter.

Hvem kan få leverpletter?

Der er en god forklaring på, hvorfor leverpletter nogle gange bliver kaldt gammelmandspletter. De fleste mennesker får først leverpletter, når de er sidst i 40’erne eller ældre, selvom de også kan ses hos yngre personer. 

Det er sjældent, at man ser leverpletter hos børn og unge, da huden ikke har været udsat for solen lige så længe så tidligt i livet, som når du bliver gammel. Fordi de fleste mennesker først får dem, når de ældes, har de fået tilnavnet gammelmandspletter.

Alle kan få leverpletter, men de ses oftest tydeligst hos lyshudede, da der er mindre melanin i huden her, så ophobningen af meget melanin er mere synlig. Det er forskelligt, hvor mange leverpletter man får. Har du brugt meget af din ungdom på at ligge og bage i solen, er der større chance for flere leverpletter, end hvis du har opholdt dig meget indendørs eller i skyggen. 

Det er til dels også arveligt betinget, hvor mange leverpletter, du kan forvente at få. Derfor kan du med fordel kigge på dine ældre familiemedlemmer og se, hvor mange leverpletter de har. Det kan give dig en indikation af din huds fremtid.

Pigmentpletter på grund af hormonelle udsving

Nogle former for pigmenter kan være et resultat af hormonelle udsving. De kan forekomme i forbindelse med din graviditet eller ved brug af hormonelle præventionsmidler som p-piller og hormonspiraler. Hvis du har fået pigmentpletter efter, du er begyndt at tage p-piller, kan det hjælpe at skifte til et andet mærke, der har et andet indhold af hormoner.

Hvordan kan du undgå leverpletter?

Sådan kan du forebygge leverpletter

Selvom leverpletter først viser sig sidst i livet, så begynder forudsætningerne for dannelsen af dem allerede i din barndom og ungdom. Derfor er det bedst at forebygge så tidligt som muligt. 

Den bedste måde at forebygge leverpletterne på er ved at beskytte huden mod solen hele livet med solcreme og skygge. Brug gerne en solcreme med minimum 30 SPF. Hold dig for så vidt muligt ude af solen i de timer, hvor UV-indekset er højest, hvilket typisk er mellem klokken 12 og 15 i højsommeren.

Det er dog nærmest umuligt at undgå pletterne helt. Selvom du passer på solens stråler gennem hele livet, vil du formentlig stadig opleve, at de dukker op på et tidspunkt i dit liv.

Hvordan fjerner du leverpletter?removal of liver spots

Forsvinder leverpletter af sig selv?

Vi ser for eksempel med fregner, der er en overproduktion af melanin frem for en ophobning, at de blegner om vinteren, når solstrålingen på huden mindskes igen. 

Desværre forsvinder leverpletterne ikke af sig selv, når de først er kommet til syne på huden. Det er fordi, der  ikke er tale om en overproduktion af pigment ligesom ved fregner, men en decideret skade i huden.

Kan leverpletter fjernes?

Du kan i det fleste tilfælde få fjernet dine leverpletter ved en speciallæge. De fjerner dog typisk kun leverpletter, hvis de er hæmmende af kosmetiske årsager, da de ikke har nogen reel indvirkning på din sundhed og ikke behøver at blive fjernet.

Lægen fjerner som regel pletten ved at fryse den med flydende kvælstof eller med laserbehandling. Efter behandlingen kan du risikere, at pletten bliver hvid i stedet for brun, men er du lys i huden, kan det være, du foretrækker det, da den ofte er mindre tydelig sådan.

Behandlinger mod pigmentpletter

Der findes en række behandlinger, der kan mindske eller fjerne dine leverpletter, hvis du er ked af dem. De fleste af behandlingerne foregår hos en speciallæge eller på en skønhedsklinik.

En af mulighederne er lysbehandlingen ipl. Det er en teknologi, hvor lysenergi bølger absorberes i ujævne farver i huden. Lysbølger sendes ind i huden, og når den rammer den farvede plet, bliver energien til en varme, der ødelægger pletten. Du vil se typisk se resultater efter 2-4 behandlinger, som du får med fire ugers mellemrum.

En del skønhedsklinikker tilbyder en salicylsyre-peeling. Den metode er særligt velegnet, hvis pigmentpletterne skyldes hormonelle forandringer. Peelingen virker antibakteriel og nedsætter pigmentdannelsen. Den stimulerer hudens selvfornyelse og reducerer pigmentskjolder.

Du kan også bruge blegecreme på leverpletter, der dæmper produktionen af nyt pigment i huden. Behandlingen er mest effektiv på leverpletter i overhuden. Du vil opleve, at når cremens virkning aftager, vil pletterne komme til syne igen. 

Hvis du bruger blegemiddel, skal du være forsigtig med kun at på det leverpletterne, da huden omkring også kan blive bleget og det gør den enormt sart over solskoldning.

Generelt for alle behandler mod leverpletter er, at du ofte vil opleve, at pigmentpletten kommer igen, hvis du solbader og ikke beskytter dig i solen. Det bedste er at få en konsultation hos en læge, som kan hjælpe dig med at vurdere, hvilken behandling der vil virke bedst på din hud.

Det kan du selv gøre

Når du har fået pigmentpletter, kan du mindske forekomsten af flere ved at undlade at solbade. Sørg også for at bruge solcreme med en høj solfaktor, gerne minimum SPF 30, så huden bliver beskyttet, hvis du befinder dig i solen.

Når du skal kigge efter produkter i din lokale skønhedsbutik eller på apoteket, der kan reducere din pigmentpletter, er der en række ingredienser, der er gode til formålet.

Alle former for syre kan have en positiv virkning på pigmentpletter, da det virker farveudjævnende og er med til at fremme effekten af andre produkter, som du kan bruge mod de brune pletter. Syre virker peelende på huden og fjerner døde hudceller, så huden nemmere kan optage ingredienserne fra dine hudplejeprodukter. 

Kig gerne efter en ansigtscreme og håndcreme med A-vitamin, der øger omsætningen af celler i din overhud og udjævner farveforskelle. Cremer med A-vitamin skal helst bruges om natten, da den kan gøre din hud lysfølsom. Sørg også for at bruge solfaktor dagen efter.

B3-vitaminet Niacinamid hjælper med at nedsætte hudens pigmentproduktion og kan hjælpe mod fremkomsten af nye leverpletter. Kig også gerne efter C-vitamin på ingredienslisten, der er en antioxidant, der virker lysnende og beskyttende på huden, så den bliver mere modstandsdygtig.

Det skal du være opmærksom på ved dine leverpletter

Selvom leverpletter er en helt naturlig del af livet, er det stadig vigtigt at være opmærksom på fremkomsten af mærker på huden eller ændringen af allerede eksisterende mærker. 

Hvis din hud ændrer sig, kan det i nogle tilfælde være et tegn på alvorlige lidelser som for eksempel hudkræft. 

De pletter, du skal være opmærksom på, er typisk mere uensartede i udseende. De vil ikke være helt ensfarvede og vil have en ujævn fordeling af pigment i mærket. Pletterne vil typisk ikke have en klar afgrænsning, og så kan de hæve, klø eller bløde.

Fordi leverpletter kan forveksles med andre, farlige mærker, er det en god idé at få en læge til at kigge på dem, hvis du er i tvivl om, hvilken type mærke der er tale om.

FAQ

🤔 Hvad er leverpletter?

Leverpletter er en ophobning af pigmentet melanin i det øverste hudlag i huden. Det er en solskade i huden, der kommer på steder, der er meget udsatte for sol. Leverpletter er flade, brune afgrænsninger i huden, der er 3-4 cm i diameter og er ensartede i farven. De kan ligne modermærker i udseendet.

🧐 Hvorfor får man leverpletter?

Når du bliver ældre og huden har været meget udsat for solen, vil der ophobe sig for meget pigment i huden, som kommer til udtryk i brune pletter. Du får dem typisk på hænderne, brystet, i ansigtet og på issen hos mænd, hvor huden får mest sol.

🤔 Hvordan fjerner man leverpletter?

Leverpletter går ikke væk af sig selv igen. De kan i nogle tilfælde fjernes af lægen eller på skønhedsklinikker ved frysning, laserbehandling eller peeling. Du kan selv blege dem med creme, men de vil typisk vende tilbage, når huden igen udsættes for solen.

Kilder

For at kunne udarbejde denne artikel med korrekt og opdateret viden inden for leverpletter og behandling af dem, har vi anvendt en række kilder. De primære kilder, som har bidraget med viden og materiale til artiklen, kan du se her.

Samvirke

Samvirke er nyt om forbrug, mad og mennesker til Coops medejere.
Deres artikel om leverpletter er skrevet af Christian Garde og er publiceret på Samvirke.dk den 8. august 2019.

Du kan læse mere her.

DR.dk

DR.dk er Danmarks Radios onlineunivers, hvor du kan blive opdateret på nyheder fra ind og udland. Du kan også læse artikler om klima, teknologi, kultur og musik. 

DRs artikel om leverpletter på hænderne er skrevet af Dorthe Boss Kyhn. Den er offentliggjort den 19. august 2013.

Du kan læse mere her.

Avisen.dk

Avisen.dk er en online avis, der bringer nyheder samt artikler om underholdning og kultur. Derudover sætter avisen fokus på debatter og emner, der er oppe i tiden.

Artiklen om leverpletter på hænderne er offentliggjort på hjemmesiden 21. september 2015. Den er skrevet af Silke Grane.

Du kan læse mere her.

Matas.dk

Matas er en landsdækkende kæde, der sælger skønhedsprodukter og helse. På deres hjemmeside skriver de artikler og guides om skønhed og sundhed. Deres artikel om pigmentpletter er udarbejdet af Cathrine Park.

Artiklen er skrevet: 08.04.2020
Du kan læse mere her.

N’age

N’age er en skønhedsklinik med afdelinger i hele Danmark. De tilbyder skønhedsbehandlinger mod rynker, pigmentforandringer, hårfjerning m.fl. 

Informationen omkring laserbehandling og salicylpeeling mod pigmentpletter er indhentet fra hjemmesiden juni 2021.

Du kan læse mere om laserbehandling her.
Du kan læse mere om salicylsyrepeeling her.

Privathospitalet Mølholm

Privathospitalet Mølholm har information om deres behandlinger på hjemmesiden molholm.dk.

Informationen om blegning af pigmentpletter er publiceret 19. januar 2021.
Du kan læse mere her.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Redaktionen

Skriv en kommentar